WEG MET DE SERVER
Is het einde van de server in zicht? Verre van, maar het Gentse IT-bedrijf Aventiv mikt wel voluit op virtuele servers. Business angel Carl Van Hool (Vehtec) stapte eind vorig jaar in Aventiv. Het bedrijf uit Sint-Martens-Latem brengt nu een nieuwe versie uit van Nomadisk. Nomadisk is een softwareprogramma dat op een slimme manier helpt de centrale bedrijfsserver uit te besteden. “De klant moet niet meer in hardware investeren en moet niet meer omkijken naar het onderhoud,” zegt bedrijfsleider Filip Tack. Aventiv factureert hem eenmalig een licentie voor de software en daarna enkel een abonnement.
De 34-jarige Tack werkte vroeger als marketingdirecteur voor het IT-bedrijf Porthus, waar zijn idee rijpte. Er komt in feite een ‘virtuele’ server op de pc van de werknemer, die gesynchroniseerd wordt met een ‘echte’ server, die gehost wordt door Aventiv. De Oost-Vlamingen werkt daarvoor samen met hostingbedrijf LCL. “De software wordt geïnstalleerd op de pc en verder heb je enkel internet nodig”, zegt Tack.
Nomadisk werkt ook los van het internet en doet dat via ‘intelligent buffering’: in afwachting van een internetverbinding worden de benodigde bestanden opgeslagen op de pc. “Je krijgt dan een volledig spiegelbeeld van wat er op de centrale server staat. We garanderen bovendien de veiligheid omdat de klant ingelogd moet zijn om een document te kunnen raadplegen. In onze nieuwste versie, die omstreeks deze tijd uitkomt, moet e-mailverkeer via het programma Outlook automatisch en veilig worden opgeslagen.”
In september 2004 begon Aventiv als driemansbedrijf, waarbij de vennoten zelf de 19.200 euro beginkapitaal – iets meer dan half volstort – bijeenbrachten. “Via het Instituut voor Wetenschappelijke en Technologische innovatie (IWT) kregen we in maart 2005 subsidies. Dat was belangrijk om vertrouwen te wekken bij mogelijke investeerders. Mede daarom vonden we geld via Business Angels Network Vlaanderen.” Onder andere Vehtec, het investeringsvehikel van Carl Van Hool, telg van de bekende busbouwerfamilie, stapte in. Het kapitaal ging naar 144.195 euro.
“Ondertussen hebben we onder andere het Corporate Funding Program (de bedrijfsgiftenbank) en het IBBT, het Vlaams instituut voor breedbandtechnologie, als klant.” Eind volgend jaar wil Aventiv break-even draaien. Over vijf jaar moet de omzet twaalf miljoen euro zijn. Ambitieus? “Het is het ideale scenario. Dan spreek je voor de hele Europese markt.” Aventiv kende een moeilijke start, maar wist zijn verliezen in zijn eerste boekjaar (2005) toch tot 11.600 euro te beperken. Filip Tack: “Een jaar lang keerden we onszelf geen loon uit. Dat is een onzekere periode, waarin je je moet wapenen tegen ontgoochelingen. Een bedrijf opstarten, betekent dat je een gezond gebrek aan realiteitszin moet hebben. Er is geloof voor nodig in een zaak die al bij al risicovol is.”
BVK
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier