WEBAPPARATEN

Weer een stap in de richting van de ‘post-pc-wereld’ die sectoranalisten (zie onder meer hierboven) prediken: computerfabrikant Gateway (de tweede grootste qua ‘directe verkoop’ van computers op de Amerikaanse markt) en America Online (de nummer één internet service provider) kondigden vorige week aan dat ze samen nieuwsoortige webapparaten gaan ontwikkelen waarin geen Intel-processoren en geen Microsoft-besturingssoftware zit.

Het nieuwe apparaat laat dus de twee industriereuzen links liggen en kiest voor chips van Transmeta, dat zich toelegt op het ontwikkelen van goedkope processoren met laag verbruik. Het zal draaien op de ‘open source’-besturingssoftware Linux, en zal vermoedelijk rond 500 dollar gaan kosten wanneer het later dit jaar op de markt verschijnt. Het toestel is zo ontworpen dat het zowel op het keukenaanrecht als op een bureau een plaats kan hebben en ook overal in huis meegenomen kan worden, aangezien het zal beschikken over een ononderbroken aansluiting op het internet via draadloze technologie.

Gateway zegt voor de Crusoë-processor van Transmeta gekozen te hebben omdat die kleiner zijn, minder warm aanlopen, en de batterij langer laten leven.

Gateway en AOL – allebei investeerders in Transmeta – noemen die keuze een breuk met het ‘Wintel-duopolie’, waarmee verwezen wordt naar de dominante positie van Intel op de processorenmarkt en naar de Windows-software van Microsoft waarop het gros van de pc’s in de wereld draait.

Veel analisten geloven dat de pc binnenkort in aantal eenheden zal worden voorbijgestoken door kleinere en goedkopere toestellen die ‘instant & constant’ toegang tot het internet verschaffen, zoals mobiele telefoons en personal digital assistants.

Transmeta was als designlab een paar jaar lang in geheimzinnigheid gehuld, maar kwam in januari 2000 naar buiten met z’n eerste resultaat: nieuwsoortige processoren die minder verbruiken en goedkoper zijn dan die van bijvoorbeeld Intel. Het bedrijf deed iedereen opkijken toen het bij z’n start Linus Torvalds in dienst nam, de ‘uitvinder’ van Linux. Het is Torvalds die Linux nu zo heeft aangepast dat het geen harde schijf meer nodig heeft, en dus in kleinere, goedkopere toestellen kan draaien.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content