‘We zijn nu veel beter voorbereid’
Het aantal opnames van coronapatiënten neemt onrustwekkend toe in sommige regio’s. Marc Geboers, directeur algemene ziekenhuizen bij de koepelorganisatie Zorgnet-Icuro, heeft zicht op de mate waarin de Belgische ziekenhuizen voorbereid zijn om die stijging op te vangen en of het Belgische zorgpersoneel al bekomen is van de vorige opnamegolf. “De situatie is helemaal anders dan in maart.”
Welke signalen vangt u op uit de ziekenhuizen over de recente stijgingen?
MARC GEBOERS. “We zien een progressieve stijging, zowel van de gewone ziekenhuisopnames, als van de coronapatiënten die op de intensieve zorg belanden en die beademd moeten worden. Sommige regio’s, zoals Brussel en het centrum van Antwerpen, worden erger getroffen. Maar de ziekenhuizen hebben dit zien aankomen. Ze hebben zich kunnen voorbereiden. Er is een duidelijk plan.”
Wat is de kern van dat plan?
GEBOERS. “Dat draait rond de mogelijkheid om het aantal bedden dat beschikbaar is voor covid-19-patiënten stelselmatig te verhogen. In eerste instantie is dat 15 procent van de bedden. Dat kan worden opgetrokken tot 25 procent. Die geleidelijke beweging moet samengaan met de verdeling van coronapatiënten over ziekenhuizen binnen een netwerk of een provincie. Dat gebeurt om de druk per ziekenhuis zo laag mogelijk te houden. Zo kan de opnamestijging in het UZ Brussel worden opgevangen door patiënten door te sturen naar ziekenhuizen die nog ruim onder de drempel van 15 procent zitten.”
Is het zorgpersoneel voldoende hersteld van de vorige golf in maart om die nieuwe stijging op te vangen?
GEBOERS. “Op het gebied van de mentale en fysieke vermoeidheid staan we er beter voor dan aan het begin van de zomer. Ondertussen heeft een deel van het personeel vakantie kunnen nemen. De ziekenhuizen hebben ook meer persoonlijke beschermingsmiddelen zoals schorten, handschoenen en mondmaskers. Het gebrek daaraan veroorzaakte de vorige keer enorm veel stress. Er is nu voldoende stock, zowel Vlaams als federaal. Alles hang nu af van de snelheid waarmee de patiënten binnenstromen. Als dat geleidelijk gebeurt zoals nu, zijn de ziekenhuizen daar klaar voor. Mocht dat aantal abrupt stijgen, dan moeten er bijkomende maatregelen komen. Maar de situatie nu is in niets te vergelijken met die van maart.”
Zijn er nog knelpunten?
GEBOERS. “Alles wat voorbereid en voorzien kan worden, is gebeurd. Er is nog een zekere bezorgdheid over de vraag of die voorzorgsmaatregelen zullen werken. Er kunnen altijd verrassingen opduiken, maar alles wat we kunnen inschatten, is ingeschat.”
Kan de nieuwe regering in deze fase al iets doen ter ondersteuning?
GEBOERS. “Zij moet aandacht blijven besteden aan de materialenstock. Daarnaast is het belangrijk dat de structuren en de taskforce die vorige keer zijn opgezet, nauw betrokken blijven bij de ziekenhuizen. Met de nieuwe regering zullen daar een aantal nieuwe mensen in komen. Dat zal voor een nieuwe dynamiek zorgen. Het is belangrijk dat die even positief en efficiënt blijft als voordien. De vorige taskforce was heel transparant naar de ziekenhuissector. Dat moet zo blijven.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier