‘We kunnen ons geen uitval van personeel veroorloven’

Ondanks het bezoekersverbod slaat het coronavirus hard toe in de Vlaamse ouderenzorg. Véronique De Schaepmeester, gedelegeerd bestuurder van de sectororganisatie Vlozo, vraagt meer beschermingsmateriaal en immuniteitstesten.

In Vlaanderen zijn tientallen woon-zorgcentra getroffen door een ernstige uitbraak van covid-19. Was dat te vermijden?

VÉRONIQUE DE SCHAEPMEESTER. “We waarschuwen daar al langer voor. Via enkele woon-zorgcentra die deel uitmaken van Europese organisaties, wisten we wat er misliep in Frankrijk en Italië. We hebben gesignaleerd dat er een tekort aan beschermingsmateriaal dreigde. Uiteraard hadden onze leden hun voorraad, maar zodra het virus doorbreekt, zit je al snel door die voorraad heen.

“We zijn blij dat de overheid uiteindelijk op onze oproepen heeft gereageerd. Er zijn maskers en alcoholgel geleverd. Beschermingsschorten en brillen zijn onderweg. We vinden het spijtig dat het even heeft geduurd voordat we gehoor kregen. Al beseffen we dat het op een overbevraagde markt niet makkelijk is aan beschermingsmateriaal te komen.”

Bieden de chirurgische maskers die voor woon-zorgcentra zijn bestemd voldoende bescherming als het virus uitbreekt?

DE SCHAEPMEESTER. “De richtlijn van de Risk Management Group luidt dat in een woon-zorgcentrum chirurgische maskers moeten volstaan. Maar het personeel is ongerust. Zij zien ook hoe verpleegkundigen in de ziekenhuizen zijn ingepakt. Dus vragen ze zich af of ze voldoende beschermd hun werk kunnen doen. Sommige woon-zorgcentra hebben zelf FFP2-maskers aangekocht, andere niet.

“Tot nader order kunnen we niet anders dan de adviezen te volgen. Toch begrijpen we de vraag van de werkvloer om betere bescherming. Het risico is reëel en wij kunnen ons geen bijkomende uitval van zorgpersoneel veroorloven. Daarom zijn we nog altijd vragende partij om een deel van de FFP2-maskers ook voor de woon-zorgcentra te reserveren.”

Wordt de uitval van personeel problematisch?

DE SCHAEPMEESTER. “In de welzijnssector was de afwezigheidsratio begin deze week gedaald tot 2,35 procent. Er zijn al dagen geweest dat het eerder 5 procent was. We zien dat werknemers die uitgeziekt zijn, terugkeren naar de werkvloer. Toch is de druk op het personeel groot. In de woon-zorgcentra waar een uitbraak is, loopt de uitval op tot één op de vier werknemers. Dat gebeurt in een context van te strikte personeelsnormen. Daarom zijn we blij dat er nu enige flexibiliteit is gekomen. We mogen ook laatstejaarsstudenten verpleegkunde en zorgkunde aantrekken.”

Brengen de 11.243 testkits voor de Vlaamse woon-zorgcentra soelaas?

DE SCHAEPMEESTER. “Wij zijn een grote voorstander van meer tests. Het is bevestigd dat in 55 plaatsen waar er een ernstige uitbraak is, zowel de bewoners als de personeelsleden worden getest. Daarna komt een tweede golf bij de centra waar bewoners ziek zijn, maar er nog geen belangrijke uitval is onder het personeel. Er zijn zo’n 800 woon-zorgcentra. Die inspanning is dus het minimum. Daarom vragen we ook massaal immuniteitstests ter beschikking te stellen, zodra die op de markt zijn. Als een centrum weet welke medewerkers immuun zijn, kan het die mensen prioritair inzetten bij de bewoners met covid-19.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content