‘We hebben stroomsnelwegen nodig’

“Een van de problemen van hernieuwbare energie is dat we die meer en meer produceren op plaatsen die ver liggen van waar die energie wordt verbruikt: bergen, zeeën, woestijngebieden. De grote uitdaging wordt om die stroom op het net te krijgen”, zegt Peter Leupp, het hoofd van de divisie Power Systems van ABB, het conglomeraat dat gespecialiseerd is in energie en automatisering. “We hebben stroomsnelwegen nodig, waarbij we duizenden megawatt (MW) elektriciteit over duizenden kilometers vervoeren.”

Een van die toekomstprojecten is Desertec, een gigantisch zonnepanelenpark dat stroom van Noord-Afrika naar Europa moet brengen. ABB is betrokken bij de conceptfase. “Het is meer dan een visie, maar het is toch nog een project voor de lange termijn. Technisch en financieel is het realiseerbaar, maar er is politieke wil nodig om de noodzakelijke compromissen te sluiten.” Niet eenvoudig, want het is een internationaal project waarbij de betrokken overheden keuzes moeten maken, bijvoorbeeld over de technologie en wie de rechten op de infrastructuur bezit.

Leupp verwacht dat het aandeel van hernieuwbare energie in onze productiemix nog sterk verhoogt. “Kernenergie wordt vermoedelijk duurder wegens de verscherpte veiligheidsregels. Fossiele brandstoffen botsen steeds meer op milieubezwaren en kijken aan tegen stijgende CO2-kosten. Misschien wordt gas tijdelijk een grote winnaar. Hydro-energie, zon en wind maken nu het mooie weer.

“De kans dat het niet waait in de Noordzee en dat er geen zon schijnt in Noord-Afrika, is eerder klein (lacht). Maar op langere termijn gaan we ook energie winnen uit de zee, zoals getijden en golven, en nog andere bronnen.

“Al is er een constante in elk toekomstscenario: het net moet versterkt worden. Het moet flexibeler worden, en betrouwbaarder, terwijl het de nieuwe energiebronnen inpast, en het moet sterker en slimmer worden.”

Sowieso zijn er nog grote energie-efficiëntiewinsten te boeken, zeker bij windmolens op zee. “De prijs van groene stroom moet naar omlaag, om hem concurrentiëler te maken. Door hogere productiviteit, door schaaleffecten, betere integratie in het netwerk, grotere capaciteiten en stroomniveaus waardoor energieverliezen kunnen worden beperkt, enzovoort.”

Al heeft efficiëntie nog een andere dimensie, die doorgaans veel minder wordt belicht. “Het energieverbruik zal alleen maar stijgen. Ons voertuigenpark wordt meer elektrisch en er komen steeds meer datacenters, bijvoorbeeld. Maar in onze consumptie wordt nog veel energie verspild. Daarom moeten we onze motoren beter leren controleren. Dat wil zeggen dat we industriële, kmo- en privéklanten beter informeren en hen opvoeden om minder te verbruiken. Voor ons, producenten van uitrustingen, is dat ook een technische doelstelling.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content