Waardering te sterk opgelopen
Fugro publiceerde sterke cijfers over het boekjaar 2009. Dankzij zijn gezonde balans en uitstekende strategie kon het bedrijf tegen moeilijke marktomstandigheden opboksen.
We startten de opvolging van het aandeel Fugro bij onze tussentijdse analyse van de oliedienstensector van vorige zomer (Cash nr. 33, 13 augustus 2009). Fugro was onze kooptip in het oliedienstensegment voor onderzoek. Het bedrijf verzamelt en interpreteert geologische gegevens op land, in zee en vanuit de lucht. Fugro is een sleutelonderneming voor de grote olieproducenten in hun zoektocht naar olie in moeilijk toegankelijke gebieden, zoals de diepzee.
Resultaten
Fugro kon de voorbije jaren verbazen met een gemiddelde omzetgroei van 17 % sinds de beursintroductie. Ook nu stelde Fugro ons niet teleur, ondanks de moeilijker marktomstandigheden. De economische crisis heeft er immers voor gezorgd dat grote olieproducenten minder geneigd waren om te investeren in de zoektocht naar nieuwe olievelden. Fugro slaagde er echter in de crisis te bekampen en schotelde ons toch degelijke resultaten voor. De omzet kwam uit op 2,05 miljard euro, een daling van 5 % ten opzichte van het jaar voordien. Ook de ebit of bedrijfswinst ging er met 5 % op achteruit tot 367,4 miljoen euro en de nettowinst kwam uit op 264,3 miljoen euro, goed voor een dividend van 1,50 euro bruto per aandeel.
Ondanks die degelijke resultaten merken we toch dat ook Fugro door de capaciteitsdruk onder prijsdruk kwam. De marges bleven echter redelijk op peil. Zo daalde de nettomarge slechts van 13,2 naar 12,8 %. Het bedrijf reageerde immers goed op de marktomstandigheden door tijdig in de kosten te snijden en de capaciteit aan de markt aan te passen. Dankzij de gezonde balans kon Fugro bovendien zijn geplande vlootvernieuwing en -expansie voortzetten.
Orderboek
Het management kiest ervoor om nog geen concrete vooruitzichten te geven over het nieuwe boekjaar 2010. Fugro gaat er wel vanuit dat het de vruchten zal plukken van de doorgevoerde kostenbesparingen. Door de onzekerheid over de duur van de recessie zal het bedrijf bovendien zijn doorgevoerde kostencontrole voortzetten. Het orderboek ziet er minder rooskleurig uit dan de voorbije jaren. De geboekte orders zijn teruggevallen van 1,6 miljard euro tot 1,36 miljard euro. Het definitieve orderpercentage is teruggevallen van 66 tot 53 %. Daardoor komen we uit op zo’n 723 miljoen euro, een terugval van zowat 30 %. Fugro schoot vooral tekort in de divisie seismologisch onderzoek.
Het management gaat er dan ook vanuit dat de omzet van het eerste halfjaar 2010 lager zal liggen dan de omzet in dezelfde periode vorig jaar. Ook de nettomarge zal opnieuw wat lager uitkomen, maar dat is gezien de marktomstandigheden niet verwonderlijk.
Waardering
Behalve het groeiprofiel en de unieke strategische positie van Fugro vonden we het bedrijf ook heel aantrekkelijk op het vlak van waardering. De onderwaardering ten opzichte van de sectorgenoten is volledig weggewerkt. Fugro noteert momenteel aan een EV/ebitda van 7,92, ten opzichte van 5,89 voor de oliedienstensector. Ook de koers-winstverhouding is fors opgelopen: 16 keer de verwachte winst voor 2010. We raadden Fugro afgelopen zomer aan aan 32,62 euro per aandeel. Het aandeel is sindsdien met 55 % gestegen en overschreed ons koersdoel van 46 euro. Het wordt dus stilaan tijd om de opgebouwde winsten te verzilveren. (C)
Door Ken Van Weyenberg
Fugro is sinds ons koopadvies met 55 % gestegen en overschreed het koersdoel. Het wordt dan ook tijd om winst te nemen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier