Vijf thema’s voor de volgende drie jaar
Wie verstandig belegt, kan ook in moeilijke beurstijden aardige rendementen opstrijken. We selecteerden vijf thema’s die nog zeker tot 2011 potentieel bieden.
Hieronder bespreken we kort de vijf thema’s: vergrijzing, energie, grondstoffen, ondergewaardeerde aandelen en groeilanden. In ons boek ‘Rendabel beleggen in moeilijke beurstijden’ gaan we uitgebreid in op alle interessante aandelen in elk van deze vijf sectoren.
1. Vergrijzing Rusthuizen en medische materialen: nieuwe opportuniteiten
“Met de vergrijzing in zicht kennen we nu al een sterke groei en die groei zal exponentieel toenemen.”
We blijven onze lezers aanraden om toch minstens 20 % van de beleggingsportefeuille te investeren in aandelen die met de vergrijzing te maken hebben, niet alleen via farma- en biotechbedrijven. We hebben er nog enkele subsectoren bij genomen, met name de uitbaters van rusthuizen en de producenten van medische materialen (protheses, kunstgebitten, rolstoelen…). Tot niet zo lang geleden was het moeilijk om in Belgische uitbaters van rusthuizen te beleggen, of in producenten en verkopers van medische materialen. Met de beursintroducties van Aedifica en Arseus kwam daarin verandering. Maar ook meer gevestigde waarden, zoals Cofinimmo, kochten de jongste maanden regelmatig rusthuizen op. Andere interessante namen van uitbaters van rusthuizen op Euronext zijn Orpea en le Noble Age.
Rusthuizen en geneeskundig materiaal mogen gerust 5 % van uw totale portefeuille uitmaken. Nog eens 5 % zouden we beleggen in zuivere farmabedrijven en 10 % in biotechaandelen. Van het percentage voor de rusthuizen en geneeskundige materiaal beleggen we 2,5 % in Aedifica en 2,5 % in Arseus.
Farma: profiteren van zwartgalligheid
“Wat we vorig jaar als goedkoop bestempelden, is nu heel goedkoop. Farma-aandelen als Pfizer hebben een bespottelijke waardering en zijn dus een koopje.”
Terwijl iedereen er in 2000 van overtuigd was dat de winsten van de farmabedrijven tot in de hemel zouden groeien, waardeert de markt de aandelen nu nog lager dan die van de zieke financiële sector. We dachten in 2007 al dat het pessimisme zijn dieptepunt had bereikt, maar de markten waren een andere mening toegedaan. De negatieve punten (aflopende patenten, schadeclaims tegen bepaalde geneesmiddelen, generische concurrentie en weinig performante onderzoek & ontwikkeling) zitten al lang in de koers verrekend. De farmabedrijven zijn zich volledig bewust van hun zwakke punten en maakten de afgelopen jaren werk van aangepaste businessmodellen. Het blockbustermodel van de jaren negentig, vooral gericht op volume, met kleine marges, maakt langzaam maar zeker plaats voor meer nichegeneesmiddelen, in specifieke domeinen van de geneeskunde, met minder volume en hogere marges.
Biotech: verborgen parels
“De koersverdubbeling van Devgen en Trombogenics is enkel uitgesteld, maar het geduld wordt zwaar op de proef gesteld.”
Als één sector minder onder de kredietcrisis heeft geleden, dan is het wel de biotechnologie. Helaas voor de Belgische beleggers ging vooral de Amerikaanse biotech met de pluimen lopen. Wie in 2007, net voor het uitbreken van de kredietcrisis, het pakket Amerikaanse biotechaandelen kocht dat we aanbevolen, mag nu zijn fraaie winsten tellen en zelfs binnenrijven. Dit bevestigt onze stelling dat de biotechbedrijven nog een ruime herwaardering te goed hadden. Voor de Belgische biotechaandelen geldt dat nog altijd. Nochtans presteren biotechbedrijven meestal heel matig in turbulente beursperiodes.
Helaas was het opwaartse potentieel niet wereldwijd merkbaar. Dat heeft verschillende redenen. In de VS worden biotechbedrijven vooral door institutionelen gevolgd en die hebben vaak meer geduld met zulke aandelen dan particuliere beleggers. De Belgische biotechbedrijven hadden bovendien met nog andere factoren af te rekenen. Zo participeerde een Nederlands hefboomfonds in talrijke Belgische biotechbedrijven. Toen een aantal klanten uit het fonds wilde uitstappen, moesten de beheerders noodgedwongen participaties verkopen om hen terug te betalen. Toen de kredietcrisis escaleerde, wilden nog meer klanten uitstappen en werd het fonds gedwongen om nog meer participaties te verkopen. De gevolgen waren dramatisch. Zowel Devgen als Thrombogenics viel sterk terug, terwijl ze operationeel het ene succes na het andere boekten. Een ramp? Niet helemaal, integendeel zelfs, want deze koersen bieden opportuniteiten die de komende jaren niet meer terugkeren. Wat vorig jaar goedkoop was, is nu spotgoedkoop, vooral de meeste Belgische biotechbedrijven.
2. Energie Hoge olieprijzen
“We zullen nog een aantal jaren moeten leven met structureel hoge olieprijzen. Er komt een oplossing voor de energieproblematiek, maar niet onmiddellijk. Het blijft dus tot nader order een kansrijk beleggingsthema.”
Uiteraard zal deze energiecrisis niet eeuwig duren. De prijsstijgingen vormen een enorme stimulans voor technologische innovatie. Bijvoorbeeld in alternatieve energie. Maar een onmiddellijke oplossing is er niet. We denken dat we er nog minstens vijf tot tien jaar over zullen doen om de energiecrisis voldoende te bezweren zodat de prijzen weer substantieel en langdurig kunnen dalen. Op Petrobras na kunnen de oliereuzen ons niet bekoren, omdat ze de factuur van de hogere exploratie- en productiekosten moeten dragen.
Dat betekent natuurlijk ook dat er vele firma’s zijn die de facturen mogen innen. Daarin zijn we veel meer geïnteresseerd. Zo hebben we met Inside Beleggen al enkele jaren een boontje voor de verhuurders van olieboorplatformen op zee. De grote olie- en gasvondsten bij Petrobras bewijzen eens te meer dat wie nog enorme vondsten van miljarden vaten wil doen, vooral in de diepzee moet boren. Er is dan ook een enorme vraag naar dergelijke platformen. Gevolg is dat de huurprijzen de voorbije jaren spectaculair de hoogte zijn ingegaan. Slechts een handvol ondernemingen in de wereld is in staat om in de diepzee (beneden 3000 meter) te boren. Er worden wel enkele tientallen installaties bijgebouwd die dit en de komende jaren in de vaart worden genomen. Maar tot nog toe hebben die al een contract op zak nog voor ze zijn opgeleverd. En het gaat dan steeds om meerjarencontracten. Elke hernieuwing van een contract gebeurt tegen tarieven die een veelvoud zijn van die drie à vier jaar geleden. De kasstromen van de verhuurders zwellen dus sterk aan en we hebben een goed zicht op hun winstevolutie de komende jaren. Dat zien we nog onvoldoende verrekend in de waarderingen van deze bedrijven. Vandaar dat we er enkele kunnen aanprijzen.
Alternatieve energie: dé toekomst, maar ver of al dichtbij?
“Het zal nog even duren voor ‘koning Olie’ en ‘koningin Steenkool’ van hun troon worden gestoten. De absolute monarchie van de brandstoffen zal echter langzaam, maar zeker verdwijnen.”
Het is duidelijk dat de wereldeconomie al te zeer gedomineerd wordt door fossiele brandstoffen en dat er limieten zijn aan de stijging van de consumptie van dat soort brandstoffen. Er staan andere en groene energiebronnen klaar om die heerschappij te doorbreken. Toegegeven, het zal nog enige tijd duren voor ‘koning Olie’ van zijn troon wordt gestoten. De absolute monarchie van de fossiele brandstoffen zal echter langzaam, maar zeker afbrokkelen.
3. Grondstoffen Basis- en edele metalen: het beste moet nog komen
“Goud is dé basis van elke beleggingsportefeuille. We mikken binnen de tien jaar op een goudprijs van 2500 à 3000 dollar per ounce. Goud zal in elk geval zodanig blinken dat het jaarlijks gemiddeld veel meer zal opbrengen dan beleggingen in klassieke indexaandelen.”
Grondstoffen worden ooit een zeepbel, maar dan in het volgende decennium. Wie het nu heeft over het doorprikken van de grondstoffenzeepbel, is minstens vijf en mogelijk tien jaar te vroeg. In tussentijd zullen de meeste, zo niet alle grondstoffen nog (veel) hogere niveaus halen. Uiteraard met tussentijdse, noodzakelijke correcties, die soms hevig kunnen zijn, zoals de zomer van 2008 aantoont. En die bij veel investeerders en waarnemers de indruk wekken dat de hausse voorbij is, zoals al voortdurend werd aangekondigd. Maar daarna komen er de eerstvolgende jaren nieuwe pieken die nog straffer zijn dan de voorgaande.
Of we dan enkele jaren op de planeet Mars hebben gezeten en niet gezien hebben dat een aantal basis- en edele metalen honderden procenten stijging achter de rug hebben? Natuurlijk hebben we dat gezien. Maar wat wij ook weten en waar maar heel weinig wordt aan gerefereerd, is dat de grondstoffen voordien – van 1980 tot begin deze eeuw – een spectaculaire daling hebben gekend.
Landbouw: groot potentieel
Van de drie grote categorieën grondstoffen (basismetalen, edele metalen en landbouwgrondstoffen) zien we het meeste potentieel in die laatste. De aandelen van meststoffenproducenten hebben het afgelopen jaar explosieve stijgingen achter de rug. Ze zullen op termijn nog voor spektakel zorgen, maar ook andere landbouwaandelen zullen ons nog heel wat vreugde bezorgen.
Het minste potentieel zien we in de basismetalen. Al herhalen we dat we voor de meeste basismetalen nog recordniveaus verwachten. En niet alleen in absolute termen, maar ook aangepast voor inflatie.
4. Groeilanden Zij hebben de toekomst
“De geesten zijn blijkbaar nog niet rijp voor superieure waarderingen voor de beurzen van de groeilanden, ondanks een significant groeiverschil met de westerse economieën en duidelijk betere fundamentals. Maar wat niet is, kan nog altijd komen. Intussen kunnen pientere langetermijnbeleggers rustig hun slag slaan.”
5. Ondergewaardeerde aandelenEindelijk weer keuze, maar…
“Het is niet omdat we 48 bedrijven geselecteerd hebben die onder hun boekwaarde noteren, dat ze allemaal koopwaardig zijn.”
De vraag die we ons kunnen stellen, is of alle aandelen die onder hun boekwaarde noteren, ook echt koopwaardig zijn. Vorig jaar vonden we na een lange zoektocht slechts zes kandidaten. Een gemeenschappelijk kenmerk was dat ze nauwelijks gevolgd worden door analisten en institutionele beleggers. Het feit dat deze aandelen bijna allemaal in handen van particuliere beleggers zijn, heeft ervoor gezorgd dat de prestatie van onze selectie voorlopig nog ondermaats is. Vandaar dat we er ook gerust op zijn dat deze smallcaps, zodra de markten weer herstellen, fors zullen opveren en vlug boven hun boekwaarde zullen noteren.
Maar voorlopig is het beurssentiment nog grimmig en zijn de particuliere beleggers niet geneigd om massaal in de markt te stappen. Als er een herstel komt, zullen eerst de grotere waarden herstellen. Particuliere beleggers komen pas terug nadat al een poosje met een herstelbeweging is gestart. Vandaar dat we voor u gezocht hebben naar de honderd aandelen uit de Eurostoxx 600, de grootste en vooral breedste index in Europa, die onder hun boekwaarde noteren.
Zoals gezegd zijn ze daarom niet allemaal koopwaardig. We starten onze selectie met de banken. Zolang de onzekerheid op de financiële markten niet achter de rug is en de visibiliteit gering blijft, is het niet aangewezen om in financiële aandelen te beleggen. Het eigen vermogen kan nog rare bokkensprongen maken, zodat de boekwaarde van banken niet erg representatief is.
Door Alain Deneef en Danny Reweghs
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier