Vier nieuwe Seamaster Planet Ocean horlogemodellen

De vier nieuwe modellen van de derde generatie van Omega's Seamaster Planet Ocean- collectie. © Omega

Omega lanceerde de derde generatie van de beroemde Seamaster Planet Ocean-collectie op Baselworld 2016. Deze herfst krijgt ze versterking van vier nieuwe modellen in zwarte keramiek. Een première voor dit iconische duikhorloge

Trouw aan de gewoonte die de grote merken zich intussen eigen hebben gemaakt, gaf ook Omega in maart op de horlogebeurs Baselworld nog niet al zijn troeven bloot. Wél maakten we op het salon kennis met de eerste golf van de nieuwe Seamaster Planet Ocean-modellen. Die zijn voortaan uitgerust met Master Chronometer-gangwerken (bestand tegen 15.000 gauss) en gaan vergezeld van een dubbele certificatie: een van het COSC en de andere van het METAS (het Zwitserse Federale Instituut voor Metrologie).

Maar het topmerk van de Swatch Group hield voor de fans nog een verrassing in petto: de lancering in de herfst van een nieuwe ‘Deep Black’ Seamaster Planet Ocean, helemaal in keramiek. Dat Omega veel belang hecht aan de commerciële lancering van het model (bij ons voorzien in november) bleek uit de wereldwijde persvoorstellingen die eraan voorafgingen, zoals die in Amsterdam voor de Benelux-journalisten. Trends Style maakte daar van de gelegenheid gebruik om bij Gregory Kissling, Product Manager van Omega Zwitserland, te peilen naar het waarom van deze voorkeursbehandeling van de nieuwste aanwinst.

Onze expertise in keramiek is geëvolueerd.

“Met het succes van onze Speedmaster Dark Side of the Moon hebben we kunnen constateren dat er vandaag een grote vraag naar horloges in keramiek is. Toen we dat product in 2013 lanceerden, bereikten we er ook een nieuw publiek mee. Dat zou niet spontaan voor dit iconische model hebben gekozen, maar liet zich verleiden door het technische karakter van de uitvoering. Sindsdien is onze expertise in keramiek nog geëvolueerd, en vandaag brengen we dus een product uit dat van bij de start bedacht was om volledig in keramiek te worden gerealiseerd: omhulsel, lunette, achterzijde en zelfs de wijzerplaat – toch een kleine revolutie in de horlogerie. Met hetzelfde materiaal verkrijg je ook exact dezelfde kleur en dezelfde lichtweerkaatsing. De harmonie tussen de lunette en de wijzerplaat is simpelweg perfect.”

Vier nieuwe Seamaster Planet Ocean horlogemodellen

De ‘Deep Black’ Seamaster Planet Ocean-lijn bestaat uit vier duikhorloges met GMT-functie, allemaal waterdicht tot 600 meter (met heliumventiel). Esthetisch zijn de modellen onder te verdelen in twee categorieën. De eerste twee modellen zijn veeleer lifestyle: het ene helemaal zwart, het andere met een lunette in 18 karaats Sedna-goud. Om het stralende effect te versterken, werd de keramiek van de kastjes gepolijst. De twee andere modellen hebben dan weer een sportievere look, met een geborstelde afwerking (voor een mat effect) en rode of blauwe details (lunettes, wijzerplaten, armbandjes), respectievelijk de eerste en laatste kleur om onder water te verdwijnen.

Afgezien van de materiaalkeuze blijven de aanwinsten trouw aan de esthetiek van de andere modellen die in de lente tijdens Baselworld werden voorgesteld. Zijn dus opnieuw van de partij: de schitterende duikring in Liquidmetal, het nieuwe rubberen bandje met textiellook (behandeld tegen bacteriën), en enkele subtiele details die nog niet aanwezig waren bij de modellen van de vorige generatie.

Keramiek is door haar uitzonderlijke krasbestendigheid ook zeer geschikt om te duiken.

“De identiteit van het product werd bewaard. We hebben niet geraakt aan de esthetische codes van de Planet Ocean, om het even of het nu gaat om het kastje, de wijzers of de wijzerplaat”, bevestigt Gregory Kissling. “Wel zijn de materialen veranderd. Vandaag hebben we in deze collectie modellen in staal, enkele modellen in ‘grade 5’ titanium en voor het eerst ook Sedna-goud. Daar voegen we nu dus keramiek aan toe, die door haar uitzonderlijke krasbestendigheid ook zeer geschikt is om te duiken. Het materiaal vermijdt lichtweerkaatsingen onder water en bezorgt het model een nieuwe look, tegelijk technisch en lifestyle.”

Kissling wijst ook op het technische hoogstandje dat aan de basis ligt van deze ‘Deep Black’. “De modellen zijn gemaakt uit één blok keramiek. We hebben dus geen injectieprocedé gebruikt, het gaat uitsluitend om een bewerking van het ruwe materiaal. Niet vanzelfsprekend als je weet dat de bewerking van keramiek twintig keer meer tijd in beslag neemt dan de bewerking van staal, en dat er ook speciale machines voor nodig zijn. Er zijn maar heel weinig specialisten in dit domein. Het is een grote troef van de Swatch Group dat wij die expertise in huis hebben.” ?

www.omegawatches.com

TEKST PATRICK DELAROCHE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content