VIDEOFOLIE?
Een videoautomaat – dag en nacht – voor elke videofiel. VideoConcept wil dat idee in België aantrekkelijk maken.
Een videocassette huren is niet altijd een sinecure. Het recht van de consument om de cassette gedurende 24 uren te gebruiken, wordt al meteen gekortwiekt door de beperkte openingsuren van de winkel. Die beperking heeft de Brusselse firma VideoConcept ertoe aangezet een nieuw concept in te voeren: Cinebank.
Het toestel lijkt op een geldautomaat. Elke videofiel kan er voortaan dag en nacht een film huren. Het volstaat om een magnetische kaart in de sleuf te steken, een persoonlijke code in te tikken en een film te selecteren uit de lijst die volgens genre, regisseur en acteur is opgesteld. Bij teruggave neemt de automaat de cassette terug en debiteert hij de rekening van de consument.
Het idee is niet geboren in België. Patrice Schellekens zag het toestel voor het eerst toevallig tijdens een zomervakantie in juli 1997. “Ik was meteen geboeid door het gemak waarmee op die manier een heuse videoketen kan worden opgestart,” zegt hij. Hij kwam via Video System Italia, dat het toestel al sinds begin jaren ’90 in Thienne (nabij Venetië) fabriceert, in contact met Manuel Toscano. Ze sloegen de handen in elkaar en richtten een firma op om Cinebank in de grote Belgische steden te lanceren.
“Ons doel was niet enkel automaten op de hoek van de straat neer te zetten,” merkt Manuel Toscano op. “We willen er één geïntegreerd handelsconcept van maken. Elk verkooppunt vereist de nabijheid van een uitbater – bijvoorbeeld een pomphouder, krantenverkoper of café-uitbater – die op z’n minst gedurende enkele uren per dag voor de dienstverlening naar de klant instaat.”
VideoConcept is actief sedert maart 1998 en installeerde zijn eerste automaat in Brussel, in juni vorig jaar. Nu telt het netwerkje al vier toestellen in de Zennestad en één in Antwerpen. “We willen de CineBank zo vlug mogelijk alomtegenwoordig maken in België én Luxemburg,” aldus Toscano. Een dertigtal “verkooppunten” tegen eind 1999 is volgens hem haalbaar – ter vergelijking: in Frankrijk bestond het netwerk al uit 750 toestellen op nauwelijks vier jaar tijd.
In zijn zoektocht naar partners, stelt het bedrijfje twee formules voor. Ofwel wordt de partner een “commerciële vennoot” die het systeem dagelijks beheert – het toestel blijft eigendom van VideoConcept. Die formule wordt uitgetest in Brussel. Ofwel wordt hij een “autonoom ondernemer”, wat inhoudt dat hij de automaat bezit en kan profiteren van de commerciële, technische en logistieke ondersteuning van VideoConcept.
Per Cinebank-toestel is er een aanbod van 500 tot 800 videocassettes beschikbaar. Volgens Manuel Toscano telt VideoConcept nu al een 1500-tal klanten. Eenmaal op kruissnelheid moeten er – zo verwacht hij – per automaat gemiddeld 60 à 120 verhuringen per dag plaatsgrijpen. De tarieven zouden degressief zijn, al naargelang van de gebruiksduur voor één cassette. En het geld wordt pas van de rekening gehaald als de videofiel zijn cassette terugbrengt.
Voorlopig ontkent VideoConcept met klem de nadruk te willen leggen op erotische video’s. Maar wat als de videofiel niet zo happig blijkt?
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier