V!go, De Bonte Betonfabriek en EBN-Tech vertegenwoordigen Oost-Vlaanderen op ambassadeursverkiezingen

Net als in Limburg zijn ook in Oost-Vlaanderen veel Gazellen actief in de bouwsector.

Net als in Limburg zijn ook in Oost-Vlaanderen veel Gazellen actief in de bouwsector.

Kenmerkend voor de provincie zijn de nutsbedrijven, die wegenwerken uitvoeren en gas-, elektriciteits- of waterleidingen aanleggen. EBN-Tech, de kandidaat-ambassadeur bij de kleine ondernemingen, is één van de ondernemingen met Turkse roots uit de regio Lokeren-Zele die zich in deze werken gespecialiseerd heeft. De net dertigjarige zaakvoerder Erol Mergen staat er aan het hoofd van vijftig werknemers.

Ook De Bonte Betonfabriek mag op 21 maart in Tour en Taxi’s hopen op de Vlaamse gazellen-ambassadeurstitel. De kandidaat bij de middelgrote ondernemingen produceert betonelementen voor spoorwegen en waterbouw. CEO Gerard De Bonte heeft hoge verwachtingen voor het “zwavelbeton” dat het bedrijf heeft ontwikkeld.

Bij de grote bedrijven mag V!go zich tot kandidaat-ambassadeur kronen. Na een consolidatiefase, kiest deze specialist in technische orthopedie voor een verdere professionalisering onder CEO Jan Ruysschaert en private-equityfonds Pentahold.

Wat de statistieken betreft, bewandelt Oost-Vlaanderen de gulden middenweg. De Oost-Vlaams groeibedrijven creëerden meer jobs (4669) en omzet (3,3 miljard euro) dan hun West-Vlaamse collega’s, maar doen het minder goed dan de gazellen uit Vlaams-Brabant of Antwerpen.

Het plaatje voor de nationaliteit van de eigenaars is -logischerwijs- net omgekeerd. Zeventig procent van de Oost-Vlaamse bedrijven is in Belgische handen. Dat is meer dan in Antwerpen of Vlaams-Brabant, maar minder dan in Limburg of West-Vlaanderen.

Simon Van Dorpe

Partner Content