IPG Group, Bezoom en Online Internet zijn snelste groeiers in Brussel

De totale omzet van de Brusselse Gazellen in 2011 was 23,3 miljard Euro. Dat is meer dan de omzet van de groeibedrijven uit Limburg, Oost- en West-Vlaanderen samen.

De kandidaat-ambassadeur bij de grote bedrijven is IPG Group, het contactcenterbedrijf dat via Koramic Investment Group in handen is van de West-Vlaamse ondernemer Christian Dumolin. Het bedrijf mag volgende week in Tour en Taxi’s meedingen naar de Vlaamse ambassadeurstitel.

In 2012 zette IPG zijn groei voort. Het bedrijf realiseert inmiddels met maar liefst 1500 medewerkers (tegenover 1040 in 2011) een omzet van 54 miljoen euro. “Geschikt personeel vinden is geen eenvoudige opdracht”, volgens Jeroen Vermeire, de Vice President HR bij IPG, “meer dan 10 procent van onze salarismassa gaat naar training.”

Proximedia, het internetbedrijf van Eric Glachant en Fabrice Wuyts, heeft dit jaar twee kandidaat ambassadeurs in zijn rangen. Bij de middelgrote ondernemingen viel die eer te beurt aan Bezoom, terwijl Online Internet (de vennootschap achter BeUp) bij de kleine ondernemingen als snelste groeier uit de bus kwam.

Zowel Bezoom als BeUp helpen kmo’s om zich te profileren via de digitale media. Bezoom met webvideo, BeUp met google adwords en de optimalisering van de zoekresultaten. “In beide gevallen hebben we op het juiste moment de markt betreden”, zegt Fabrice Wuyts, de CEO van Proximedia Group over het succes.

Veel IT- en adviesbedrijven Eén blik op de statistieken van de Brusselse gazellen maakt duidelijk dat het bedrijfsweefsel er helemaal anders uitziet dan in de rest van Vlaanderen. In Brussel zijn 47 procent van de Gazellen dienstverlenende bedrijven, tegenover gemiddeld 30 procent in Vlaanderen, waar een pak meer bedrijven produceren of verwerken.

Terwijl in de Vlaamse provincies de bouwsector steevast op het podium eindigt, zijn in Brussel slechts 8 van de 200 gazellen bouwbedrijven. Ook weinig transport- en logistieke bedrijven in de hoofdstad. De IT- en adviessector zijn er het best vertegenwoordigd.

Net als in Vlaams-Brabant is ook het gros van de Brusselse gazellen in buitenlandse handen. Opvallend is de sterke aanwezigheid van de Fransen, die meer dan 20 procent van de Brusselse gazellen controleren. De Verenigde Staten vervolledigen het podium.

De totale omzet van de Brusselse Gazellen in 2011 was 23,3 miljard Euro. Dat is meer dan de omzet van de groeibedrijven uit Limburg, Oost- en West-Vlaanderen samen. Toch is het minder dan de 27,8 miljard euro van vorig jaar. Dat heeft alles te maken met het verdwijnen van Distrigas uit de lijst. Dat bedrijf was op zijn eentje goed voor een omzet van 6,9 miljard euro in 2010. De verschijning van Delhaize, met een omzetcijfer van 4,7 miljard euro, compenseert.

Simon Van Dorpe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content