Van de boon tot de koffie

De'Longhi
Information Services

Information Services verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

9 november 2020, 15:49 Bijgewerkt op: 20 juli 2022, 08:12

Het zou wel eens in de vergetelheid durven raken, maar de koffie die meermaals per dag wordt gedronken, heeft wel degelijk een hele weg achter de rug. Van de teelt tot de maling: wat gebeurt er allemaal met de koffieboon voor die zijn weg naar het koffiekopje vindt?

De twee oerbonen

Koffieliefhebbers antwoorden hoogstwaarschijnlijk met Arabica en Robusta wanneer hen gevraagd wordt welke koffiebonen het populairst zijn. En dat antwoord klopt. Hoewel er meer dan honderd verschillende koffiesoorten bestaan, zorgt de Arabica-boon voor meer dan driekwart van de koffieproductie en de Robusta-boon voor ongeveer een kwart. Frequente koffiedrinkers zullen opmerken dat de Robusta-boon vaak aan een iets scherpere prijs in de winkel staat. De reden daarvoor is de hoogte waarop de bonen worden geteeld. De Arabica-boon wordt gecultiveerd tussen de achthonderd en tweeduizend meter boven de zeespiegel, terwijl zijn tegenhanger in lagere oorden vertoeft. Die lagere gebieden zijn uiteraard veel makkelijker bereikbaar, wat meteen het prijsverschil verklaart.

Kwestie van kwaliteit

De Arabica wordt wel eens naar voren geschoven als een boon van betere kwaliteit net omdat die uit hogere gebieden komt. Er is wel degelijk een smaakverschil tussen de Arabica en Robusta, maar dat zegt niets over hun kwaliteit. Het komt vooral neer op de persoonlijke voorkeur van de consument. De Arabica-boon heeft een zachter en meer divers aromapallet mede door het lagere cafeïnegehalte (ongeveer 1,50 procent). De Robusta-boon heeft een iets hoger cafeïnegehalte, zo’n 2,70 procent, waardoor die een bitterdere koffie produceert. Wie wel eens een espresso kan smaken, gaat best voor die laatste boon, aangezien zijn krachtiger en meer crèmig karakter zich perfect leent voor die koffievariant.

Van de boon tot de koffie
© De’Longhi

Licht of donker?

Voor koffiebonen gemaald worden, ondergaan ze eerst het brandproces. Zonder dat brandproces zou de boon namelijk niet veel smaak of aroma afgeven. Afhankelijk van de boon duurt dat brandproces iets korter of langer, wat respectievelijk voor een lichtere of donkerdere roast zorgt. Opnieuw is de ene hier niet beter dan de andere: sommige koffiedrinkers verkiezen de lichtere roast, anderen dan weer de donkere variant. Bij het aankopen van geroosterde bonen is het wel enorm belangrijk aandacht te geven aan de branddatum. Er bestaat nog veel discussie over bij kenners, maar over het algemeen geven koffiebonen hun optimale smaak vanaf de vierde dag tot een maand na de branddatum. Voor die vierde dag bevatten ze nog te veel gassen en na een maand zal het aroma geleidelijk aan verdwijnen.

Welke boon brengt het juiste aroma voor zoete Spanish latte? Ontdek het in deze video:

Grof of fijn in de maling

Volautomatische espressomachines regelen niet enkel de optimale waterdruk en -temperatuur, maar zorgen ook voor de maling van de koffiebonen. Sommige toestellen laten koffieliefhebbers zelfs toe om zelf met de maalgraad te spelen. Zo zorgt een grover gemalen koffieboon bijvoorbeeld voor een zachtere smaak dan een fijner gemalen koffieboon. De beste espressomachines gaan zelfs nog verder. De PrimaDonna Soul van De’Longhi past bijvoorbeeld al zijn instellingen automatisch aan aan de gewenste koffieboon dankzij de Bean Adapt Technology. Zo haalt het de meest optimale smaak uit de bonen.

Van koffieboon naar koffiekopje

Er gebeurt dus heel wat met de koffieboon voordat die in een dampende tas koffie transformeert. De belangrijkste aandachtpunten? Zoek een koffieboon die volledig bij uw persoonlijke smaak aanleunt en wees niet bang om te experimenteren. Ontdek de beste koffiebrander in de buurt en let altijd op de branddatum. Ga vervolgens op zoek naar een toestel die al het werk doet – en weet dat de beste toestellen een koffie op maat kunnen maken.

Van de boon tot de koffie
© Karel Hemerijckx

Zin om thuis ook heerlijke koffiebereidingen te maken? De’Longhi biedt een gratis welkomstpakket én coffee workshop aan huis aan bij elke aankoop van een toptoestel. Klik hier voor meer info.