Vakantie te voet: de zaligste en de gruwelijkste getuigenissen

Verkiest u een actieve vakantie? Enkele indrukwekkende gidsen en getuigenissen inspireren… of waarschuwen voor het gevaar.

Alleen in de bergen, bij voorkeur in loodzware omstandigheden of op een terrein waar vrijwel geen toerist zich waagt – dat is dé ultieme kick. Of toch niet, kick is een te vulgair woord voor zo’n zalige belevenis. Als het begrip spirituele ervaring al mag bovengehaald worden, dan is het op de kale rotsen of in de verraderlijke sneeuw hoog boven het dagelijkse tumult. U hoeft daarvoor wel niet zoveel lef te hebben en vooral niet zoveel pech als de 28-jarige Amerikaan Aron Ralston. Tijdens een soloklim donderde een zwaar rotsblok op zijn onderarm. Dagenlang bleef hij geklemd. Geen voedsel, geen drank, hij wist dat hij zou sterven. Op het ogenblik dat hij alle hoop al had opgegeven, besloot hij zijn onderarm zelf te amputeren. Hij brak zijn arm en sneed hem door met een onscherp zakmes. Dat gruwelijke relaas beschrijft hij in Klem (Spirit, 318 blz., 17,50 euro). Vandaag klimt en sport Ralston weer. De voormalige Intel-ingenieur behelpt zich met een zelf ontworpen prothese.

In de Wat&Hoe-gids Trekking (Kosmos, 160 blz., 11,50 euro) krijgt de gewonetrekker of bergwandelaar praktische tips. Hoe bereidt u de tocht voor? Hoe oriënteert u zich? Hoe geraakt u een wildwaterrivier over? Een basishulp is het, ideaal voor beginners, te vluchtig voor ervaren fanaten.

Droomt u ervan in het voetspoor te lopen van goudzoekers en pelsjagers door een wildernis met ongekende ruimte en stilte? De Nederlander Frank Maas helpt u op weg in de degelijke, praktijkgerichte gids Bergwandelen in British Columbia, Yukon en Alaska (Dominicus Adventure, 364 blz., 24,95 euro). Of verkiest u het beter gekende Annapurna-circuit en de Pelgrimsroute, die dag per dag uitgestippeld worden in Voettochten door Nepal (Elmar, 256 blz., 16,95 euro)? Naast de trajectbeschrijving, hebben Hans De Clercq en Mirjam Letsch ook oog voor de cultuur, politiek en geschiedenis van het koninkrijk in de Himalaya.

Trekkings of wandeltochten hoeven niet noodzakelijk exotisch ver weg of levensgevaarlijk te zijn. In De weg naar Santiago de Compostela (National Geo- graphic, 158 blz., 12,50 euro) legt de Amerikaanse schrijfster Kathryn Harrison een deel van de oude pelgrimsroute in Noord-Spanje af. Boeken in alle formaten en van alle gehaltes beschrijven het traject tussen de Pyreneeën en het graf van apostel Jacobus. Het is dan ook een krachttoer dat de New Yorkse, die de weg samen met haar twaalfjarige dochter deed, zich laat opmerken met een kort, frêle boek. Tussen het wandelverhaal sluipen persoonlijke beslommeringen, die nooit melig worden.

Luc De Decker

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content