Unizo regelt amnestie voor illegale software
De zelfstandigenorganisatie Unizo zet een legalisatieprogramma voor software op, samen met de Business Software Alliance, die illegaal gebruik bestrijdt.
BSA zal tussen 1 december en 31 maart geen invallen doen bij Unizo-leden. In ruil voert Unizo een sensibiliseringsactie om illegaal softwaregebruik tegen te gaan. Unizo-leden kunnen zich gedurende deze maanden zonder boete in regel stellen door de illegaal gebruikte software aan te kopen of minstens te verwijderen. Alle grote softwarebedrijven zijn lid van BSA, maar ook bijvoorbeeld het Leuvense Materialise en LMS.
“De onderhandelingen kwamen er na klachten van enkele van onze leden die de BSA over de vloer hadden gekregen”, zegt Karel Van Eetvelt, gedelegeerd bestuurder van Unizo. De eerste gesprekken vonden al in januari plaats. Sarah Coombes, senior director voor juridische zaken van BSA Emea, kwam spe-ciaal uit Londen om het contract te ondertekenen. “Het is ons eerste akkoord van dit type in Europa”, zegt Coombes. Unizo en BSA werken al sinds 2004-2005 samen in sensibiliseringscampagnes. BSA schat dat vorig jaar nog altijd 25 procent van de software in België illegaal werd gebruikt, een verlies van 269 miljoen dollar aan licentie-inkomsten, volgens hen. “Voor elke euro aan licentie-inkomsten staat ook een euro inkomsten bij de partners van de softwareleveranciers”, doet Elke Jeurissen, woordvoerder van BSA in België, daar nog bovenop. “Vergeet niet dat ook kleine Belgische softwareproducenten het slachtoffer zijn van illegaal gebruik”, zegt Karel Van Eetvelt.
BSA heeft in Europa meer dan 2000 acties ondernomen”, zegt Sarah Coombes. Voor België wil BSA geen exacte cijfers geven, maar volgens Sarah Coombes gaat het om “een paar per maand”. Het gaat om ‘inbeslagnames inzake namaak’. In zo’n geval stapt BSA naar de rechter die een bevelschrift geeft voor een onaangekondigd bezoek samen met een expert van de rechtbank. “Veelal leidt dat tot een schikking op de dag zelf”, zegt Elke Jeurissen. Die schikkingen bedragen gemiddeld bijna 37.000 euro in aankoop van de software en boetes.
Correcte behandeling
In de praktijk weten bedrijven vaak niet dat ze illegale software in huis hebben. Daarom organiseert Unizo in elk van de elf regio’s informatiesessies met een spreker van BSA. Op de website www.unizo. be/bsa komt een nattevingertest voor risicobedrijven. “Eigenlijk willen we bedrijven zo ver krijgen dat ze software op dezelfde correcte manier behandelen als bedrijfswagens”, zegt Elke Jeurissen.
Unizo zet tips, programma’s en een lijst van consultants op zijn site om bedrijven te helpen met het onderzoeken van hun softwarebestand. De zelfstandigenorganisatie stuurt haar leden ook een model van reglement tegen illegaal downloaden, dat werkgevers kunnen laten ondertekenen door hun werknemers.
“Het is een kwestie van het probleem op de agenda te plaatsen. Software vertegenwoordigt tenslotte maar 2 tot 3 procent van de kosten van een bedrijf”, zegt Elke Jeurissen.
Het akkoord bepaalt dat Unizo de resultaten van de campagne – lees: de hoeveelheid geregulariseerde software – inventariseert op basis van enquêtes bij zijn leden en doorspeelt aan BSA, dat confidentialiteit belooft.
De draagkracht van de regeling is overigens beperkt. Niet-Unizo-leden, resellers, strafzaken, acties door individuele BSA-leden, lopende zaken en enkele andere procedures vallen niet onder de overeenkomst.
B.L.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier