Trump dreigt met acties tegen Wereldhandelsorganisatie

VS-president Donald Trump in het Witte Huis in Washington, 1 juni 2018 © REUTERS

De Amerikaanse president Donald Trump heeft gedreigd actie te ondernemen tegen Wereldhandelsorganisatie (WTO). Dat deed hij in reactie op mediaberichten dat hij de Verenigde Staten uit het verbond zou willen terugtrekken.

‘De WTO heeft de VS erg slecht behandeld’, zei Trump naar aanleiding van het bezoek van de Nederlandse premier Mark Rutte aan Washington. ‘We hebben nu nog geen plannen, maar als ze niet fatsoenlijk met ons omgaan dan nemen we actie.’

Het thema van de handel is een heikel punt voor zowel Trump als Rutte. Hoewel de Amerikaanse president bij het begin van de ontmoeting met Rutte verklaarde dat de relatie tussen Nederland en de VS nooit zo goed was, leek het al snel tot een woordenwisseling te komen toen Trump overleg aankondigde met de EU over de onenigheid over handel en invoerrechten, die dreigt uit te lopen op een handelsoorlog. Trump verzekerde dat daar ‘iets positiefs uitkomt’, of de VS en de EU er nu uitkomen of niet. Maar die laatste afloop kan ‘niet positief’ zijn, wierp Rutte onmiddellijk tegen.

Nieuwssite Axios meldde vorige week op basis van ingewijden dat Trump uit de WTO zou willen. Intern zouden zijn adviseurs overigens aan hem hebben geprobeerd uit te leggen dat de VS succesvoller is bij de WTO dan andere landen. Minister van Financiën Steve Mnuchin sprak dat bericht tegen. Handelsminister Wilbur Ross noemde het ’te vroeg’ om te praten over terugtrekking.

Partner Content