Tractebel krijgt een zusje

Suez bouwt zijn energietak uit rond Tractebel. Dochter Elyo wordt daarom via de Generale Maatschappij ingepast bij de Belgische groep. “Elyo en Tractebel vullen elkaar aan,” zegt Michel Bleitrach, de PDG van Elyo.

M ichel Bleitrach kent het Thalys-traject tussen Brussel en Parijs intussen uit het hoofd. Hij is PDG van het Franse energiebedrijf Elyo. Deze dochter van Suez Lyonnaise des Eaux met hoofdkwartier nabij Parijs krijgt nu onderdak bij de Generale Maatschappij van België, in een kamer naast grote broer Tractebel. Voor Gérard Mestrallet, de topman van Suez, is de reorganisatie een kwestie “van alle potten confituur op hetzelfde schap te plaatsen”. De Generale heeft ook nog 21% Fortis en 25% Union Minière in portefeuille. Die participaties verhuizen wellicht naar een ander schap.

De oude dame moet vooral de energiepoot van Suez stroomlijnen. Christine Morin-Postel, gedelegeerd bestuuurder van de Generale, wordt de rechtstreekse chef van Michel Bleitrach en Jean-Pierre Hanssen, de gedelegeerd bestuurder van Tractebel. “We werken momenteel hard aan een industrieel plan. Elyo kan daarbij een wezenlijke bijdrage leveren,” verdedigt Michel Bleitrach zijn bedrijf. Hij betreurt dat Elyo in België wel eens afgeschilderd werd als een verlieslatende onderneming. Elyo is geen groeimachine als Tractebel, noch een winstmachine als Electrabel. Het haalde vorig jaar een omzet van bijna 80 miljard frank en een winst van 1,3 miljard frank en telt 12.500 werknemers. Volgens analisten is Elyo 30 miljard frank waard. Ter vergelijking: Tractebel haalde in 1998 een omzet van bijna 450 miljard frank en een nettowinst van ruim 18 miljard frank. Michel Bleitrach: “Eenmalige afschrijvingen en dus niet de gewone bedrijfsactiviteit duwden Elyo in 1997 in de rode cijfers. 1998 was opnieuw een goed jaar. De omzet groeide vorig jaar met 18%, wat heel wat beter was dan de voorbije jaren. Wij willen dit tempo van 15 à 20% groei aanhouden.”

WAT DOET ELYO?

Elyo beheert vandaag in totaal 2850 mW elektriciteitsproductie en 16.500 mW warmteproductie, verspreid over een viertal vakgebieden.

De historische en nog altijd belangrijke activiteit is die van elektriciteitsdistributie en -productie. Elyo specialiseert zich ook in hernieuwbare energiebronnen (waterkracht, windenergie). In Europa, Afrika (Marokko en Senegal), in de Pacific en in Zuidoost-Azië bedient Elyo ruim vijf miljoen klanten. Michel Bleitrach: “In West-Europa trachten we uiteraard sinds de liberalisering van de elektriciteitsmarkt nieuwe klanten te veroveren. Het partnerschip met Electrabel is daarbij van fundamenteel belang.”

Verwarmings- en koelingsnetten in stadsgebieden en warmtekrachtkoppeling vormen een tweede speelveld. Elyo is een van de drie wereldspelers op het vlak van de thermische energie en de grootste in stoomtechnologie, vooral dankzij de 4000 mW vermogen van Amerikaanse dochter Trigen en de verwarmingsnetten van Parijs. In Europa baat Elyo 125 warmtenetten uit, onder andere in Londen en Parijs. Boston en Philadelphia zijn twee Amerikaanse referenties. Oost-Europa biedt groeiperspectieven.

Elyo is leider in Frankrijk en Spanje wat betreft het beheer en onderhoud van energie-installaties en het facility management, dat een verlaging van de energiefactuur van de klanten beoogt.

Elyo is ook een van de grootste Europese energie-opwekkers via de verbranding van stedelijk afval (4 miljoen ton).

SYNERGIEËN.

Michel Bleitrach: “Met deze activiteitenwaaier lopen we Tractebel niet voor de voeten. Wat bijvoorbeeld de elektriciteitsdistributie betreft, opereren we in geografisch verschillende zones.”

Bleitrach heeft het liever over de synergieën: “De grote Europese en Amerikaanse klanten schrijven offertes uit om hen zowel elektriciteit, onderhoudsbeheer, stoom, kortom het hele energiegamma te leveren. Wij kunnen dat. Wij hebben bijvoorbeeld Amerikaanse chemiereuzen als klant met een energierekening van 1,5 miljard dollar per jaar. Elyo zal profiteren van een grotere geloofwaardigheid in de ogen van deze klanten dankzij de link met Tractebel, terwijl ons dienstengamma dat van Tractebel aanvult.”

En zoals Electrabel al ondervond, geven steeds meer grote energieklanten de voorkeur aan één enkele leverancier. BASF koos bijvoorbeeld voor RWE om al zijn sites te bevoorraden. Electrabel wist voor de Antwerpse BASF-vestiging nog net de helft van de elektriciteitsbevoorrading uit de brand te slepen. Michel Bleitrach: “Die evolutie impliceert dat je geografisch in de buurt van de industriële sites van die klant moet zitten. Maar nu is slechts 35% van onze activiteit internationaal. Dat is te weinig. Wij willen een Europese visie uitbouwen. Dat is de inzet voor Elyo van het project.”

KDA

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content