Time Festival 2005

Het Time Festival vindt plaats van vrijdag 15/4 t/m za 30/4 op verschillende locaties in Gent. Reserveren: tel. 09 225 01 01 (NTGent). Info: www.timefestival.be

Per definitie is het Gentse Time Festival een van de verrassendste festivals van het land. De overkoepelende Time Festival vzw vertrouwt het tweejaarlijkse gebeuren telkens aan een andere curator of organisatie toe. Wat het festival zo mist aan gezicht, compenseert het door een grote onvoorspelbaarheid en frisheid.

Voor de editie 2005 werden Peter Vermeersch en Peter Verhelst als curatoren aangetrokken. Zij stelden een divers programma samen, gedreven en geprikkeld door in de eerste plaats hun eigen nieuwsgierigheid.

In totaal staat er een veertigtal verschillende activiteiten en voorstellingen op de affiche van deze zevende aflevering van het Time Festival. Componist-muzikant Peter Vermeersch (bekend van, onder meer, X-Legged Sally en Flat Earth Society) en schrijver-theatermaker Peter Verhelst sloten een thematisch samengesteld festival van bij aanvang uit. Zoals vaak, wil dat echter niet zeggen dat er geen rode draad in de programmering te onderscheiden valt. Volgens de curatoren zit het festival vol geschenken aan de stad Gent, waarbij alle actuele discussies over elitaire versus populaire kunst overstegen worden. Time 2005 is, aldus Verhelst, “tegelijk elitair en populistisch, plat en verfijnd, grappig en ernstig…”

Het festival strijkt dan ook zowel neer in cultuurtempels als Vooruit, de schouwburg van het NTGent, de Minnemeers en het S.M.A.K. als op openluchtlocaties doorheen de stad. Een greep uit het aanbod:

Op het Sint-Baafsplein organiseert de Gentse vzw CirQ een volkse loterij onder de niets aan de verbeelding overlatende titel ‘Schijt je rijk’. Het Sint-Pietersstation wordt het decor van verrassingsconcerten. En wie niet oplet, zou, zonder het te weten, wel eens kunnen opduiken in The man who swallowed (a parrot), een film die acteur Wim Willaert tijdens het festival in de Gentse straten draait.

In de verschillende Gentse zalen valt een amalgaam aan dans, theater, muziek en beeldende kunst te beleven. Danscompagnie Michèle Anne De Mey brengt 12 easy Waltzes, een als eenvoudig en ontwapenend aangekondigde dansvoorstelling. Twee producties gaan tijdens het festival in première: Boreas van Het muziek Lod, een voorstelling over de wind op muziek van Dominique Pauwels en tekst van Stefan Hertmans, en Darger van DASTheater, een creatie van onder anderen Don Verboven en Johan Dehollander over de Amerikaanse schrijver Henry Darger.

Het muziekluik omvat namen als de Libanese oudspeler Rabih Abou-Khalil; het Shibusa shirazu Orchestra, een dertigkoppige Japanse bigband die ergens tussen Flat Earth Society en het legen-darische Sun Ra Arkestra te situeren valt; slagwerker Teun Verbruggen en Futhark; de prettig gestoorde Zwitserse zangeres-accordeoniste Erika Stucky; mondharmonicaspeler Steven De Bruyn in combinatie met de New Yorkse undergroundband The Hub en vele anderen.

Voor een artistiek parcours in de schouwburg van NTGent tekenen onder anderen Johan Simons en Eric De Volder (elk voor een keer niet met een theatervoorstelling, maar met een installatie), de Mexicaan César Martinez en de Leuvense allround kunstenares Marijs Boulogne.

P. Anthonissen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content