Terugbetaling offshorewindparken levert België 190 miljoen euro op
Door een aanpassing aan het ondersteuningsmechanisme voor offshorewindparken, moeten de vijf jongste windparken steun aan de overheid terugbetalen. Minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) schat dat er dit jaar op die manier ongeveer 190 miljoen euro in de staatskas zal belanden. Zo bericht De Tijd vrijdag.
Eind vorig jaar voerde de regering de wetswijziging in, die nu van kracht gaat. Het steunmechanisme werkt in twee richtingen, een zogenaamd 2-sided contract for difference. Dat komt erop neer dat de overheid parken ondersteunt als de prijzen heel laag zijn en ze niet langer rendabel zijn, bijvoorbeeld als er te veel stroomproductie is en windmolens moeten worden afgeschakeld. Als de prijzen boven een bepaald niveau stijgen zodat er overwinsten worden gemaakt, dan vloeien die automatisch terug naar de overheid. Dat zou volgens Van der Straeten dit jaar 190 miljoen euro opleveren.
Het systeem geldt voor de recentste vijf windparken, die na 2017 stroom begonnen te leveren. Zij hebben een variabel steunmechanisme dat gebaseerd is op de vastgelegde referentieprijs voor elektriciteit – de zogenaamde LCOE. Dat maakt het mogelijk dat er winsten kunnen worden gemaakt en dat die in bijzondere tijden ook “onverantwoord hoog” kunnen liggen. Vandaar dus de overwinstbelasting. De vier eerder gebouwde parken (C-Power, Belwind, Nobelwind en Northwind) vallen erbuiten omdat ze een ander steunregime genoten. Het mechanisme kan met twee jaar verlengd worden.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier