Tegen de kudde in

Hans van de Weg beheert het fonds ING (L) Invest Europe Opportunities tegen de stroom in. Hij belegt in ondergewaardeerde Europese aandelen en vermijdt hoogvliegers.

ING (L) Invest Europe Opportunities

ISIN-code: LU0262017568

Volgens Hans van de Weg, de beheerder van het aandelenfonds ING (L) Invest Europe Opportunities, is een buy-and-holdstrategie niet langer de beste manier om te beleggen in Europese aandelen. “Door de eurocrisis zal de volatiliteit hoog blijven. Zowel de consumenten als de overheden moeten hun schulden afbouwen. De evolutie van de economie in de eurozone is daardoor onvoorspelbaar”, aldus Van de Weg.

Behavioral finance

De Nederlandse beheerder gaat uit van de inzichten van de behavioral finance, die het gedrag van beleggers bestudeert. “Kuddegedrag leidt beleggers naar aandelen die al sterk zijn gestegen. Die worden daardoor ontzettend duur, waardoor ze aan hoge verwachtingen moeten voldoen.” Voorbeelden daarvan zijn de voedings- en drankproducenten, de luxebedrijven en de Duitse autoproducenten, die tot 18 à 19 keer de winst per aandeel noteren. De kans is daardoor groter dat ze ontgoochelen, met een negatieve koersbeweging tot gevolg.

Van de Weg mikt liever op ondergewaardeerde bedrijven, waar een potentiële positieve verandering — door de verkoop van een verlieslatende divisie, een nieuw management, een nieuw product, een overname of een fusie — niet in de koers is verrekend. Hij steunt op 24 analisten die hem helpen zulke bedrijven te vinden. “Als je goed zoekt, vind je overal in Europa ondergewaardeerde aandelen. Natuurlijk zit er meer risico in Zuid-Europa. Als het kan, verkies ik dus Noord-Europese bedrijven.”

Dynamiek in de pijplijn

Volgens Van de Weg zijn de Europese farmaceutische bedrijven interessant gewaardeerd. De sector werd jarenlang gemeden doordat er veel patenten vervielen. Maar er zit opnieuw dynamiek in die branche, met veelbelovende kandidaat-geneesmiddelen voor ziektes als diabetes, alzheimer en kanker. Vorig jaar gaf de Amerikaanse FDA veertig goedkeuringen voor nieuwe behandelingen, terwijl het gemiddelde 26 per jaar is. De farmabedrijven worden bovendien steeds actiever in de groeilanden, waar het aantal mensen met een zorgverzekering toeneemt. Volgens Van de Weg zijn alle factoren voor een herstel van de farmaceutische aandelen aanwezig. Eind januari was het Zwitserse Novartis de grootste positie in het fonds.

Ook de koersen van de Europese energie- en transportbedrijven hebben volgens Van de Weg lage verwachtingen ingeprijsd, net als enkele bedrijven in de staalsector en goudmijnaandelen. Die laatste corrigeerden te sterk tegenover de beperkte daling van de goudprijs.

Van de Weg houdt zich niet nauwgezet aan een referentie-index. Hoewel een aandeel niet meer dan 7,5 procent van de portefeuille mag uitmaken, heeft hij een grote vrijheid in de aandelenkeuze.

MATHIAS NUTTIN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content