STEVEN DE PROOST (41): ‘OMVANG IS GEEN OBSESSIE’
Steven De Proost trok een jaar geleden van Mechelen naar het Duitse Bayreuth. Via een reverse take-over werd 7C Solarparken, het bedrijf dat de handelsingenieur in 2008 oprichtte, voor driekwart eigenaar van de zonneparkbeheerder Colexon. Daardoor groeide de portefeuille aan zonneparken in één klap van 41 naar 67 megawatt piek (MWp), en noteerde de onderneming ook op de Duitse beurs.
De kapitaalmarkten zijn geen onbekend terrein voor De Proost, die tijdens zijn carrière als beursanalist bij Nédée & Co, Smeets Securities, Delta Lloyd Securities en Dexia de onderscheidingen aaneenreeg. “Toch brengt CEO zijn van een beursgenoteerd bedrijf wezenlijke veranderingen van processen en organisatie mee”, vindt De Proost. “Er zijn best wel wat verplichtingen en indirecte kosten. Er zijn ook opportuniteitskosten, zolang je geen gebruik maakt van de mogelijkheden van de beurs. Maar de notering is een instrument om ons op de kaart te zetten, en dat werpt zijn vruchten af.”
Als ex-analist weet u perfect wat de kapitaalmarkten verlangen.
STEVEN DE PROOST. “Analisten zijn klankborden naar de kapitaalmarkten, dus we zetten sterk in op maximale transparantie en onderbouwing van onze cijfers en onze strategie. Daarom vind je op onze website veel presentaties en een zeer uitvoerig jaarverslag. Zo komen we ook almaar meer in beeld bij de kleine belegger. Die is voor ons heel belangrijk, want hij bepaalt het dagelijkse volume van ons aandeel. Onze verankeraars en grote aandeelhouders zijn vooral op de lange termijn gericht.”
U wou vorig jaar het bedrijf eerst de tijd geven om de deal met Colexon te verwerken. Toch is de portefeuille inmiddels alweer uitgebreid naar 71 MWp, met drie parken in Pflugdorf, Glauchau en Stolberg.
DE PROOST. “We hebben het afgelopen jaar vooral het oude Colexon opgekuist. We zijn onmiddellijk begonnen met de herstructurering en hebben de kantoren in Hamburg en Wesel gesloten. Daardoor was er snel duidelijkheid voor alle werknemers, en hebben we de kostenbesparingen met een jaar voorsprong op het schema kunnen afwerken. De doelstellingen voor 2016 voor kostenbesparingen, selectieve groei en optimalisatie van de parken zijn gerealiseerd tegen eind juni 2015. Met ons kernteam kunnen we nu progressief voortbouwen. De drie nieuwe parken zijn daarvan een voorbeeld.”
Wat is de nieuwe doelstelling?
DE PROOST. “Nog efficiënter werken, nog meer waardecreatie. Omvang op zich is geen obsessie, want het moet beheersbaar blijven. Al werken we op dit moment ook aan een grote overname, die misschien moeilijk had gekund als we niet beursgenoteerd waren.”
Hoe ziet u de sector evolueren?
DE PROOST. “De sector wint aan maturiteit. Verschillende YieldCo’s (bedrijven die gericht zijn op een hoog dividend, nvdr) hebben een geslaagde beursintroductie achter de rug. Door de uiterst lage rentevoeten is de vraag naar de attractieve én vaste returns voor infrastructuurbedrijven erg toegenomen, zoals de zonneparken in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Noord-Amerika. Onze marktkapitalisatie bedraagt nu ongeveer 60 miljoen euro. Dat is te weinig om op dat terrein een vooruitstrevende rol te spelen. De minimale grootteorde daarvoor bedraagt zowat 100 miljoen euro. Maar de structuur en de kennis zijn intern aanwezig om ons naar die mijlpaal te brengen.”
L.H.
“We werken op dit moment aan een grote overname”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier