SOLVENT ACTIE PLAN
Het Brusselse Marin geeft Alcatel Bell in Shanghai zuiver water.
“We willen de afvaluitstoot tot nul herleiden en zoveel mogelijk recycleren, maar het moet wel rendabel blijven voor het bedrijf. We denken dus niet zoals de groenen, die voor de volle 100 % willen recycleren.”
Nicolaï Hubert, gedelegeerd bestuurder van de nv Marin, nestelde zich de voorbije vijf jaar in “een enorme markt”. Marin maakt reinigings-, distillatie- en recyclage-apparatuur, voornamelijk voor toepassingen in de metaal- en elektronica-industrie. De machines worden ingeschakeld bij gebruik van solventen en water. “Tot 1990 verdween het afvalwater gewoon in de riolering. Door onze machines wordt 98 % van de solventen gerecycleerd. Het waterverlies is nog kleiner : 0,1 % per wasbeurt.”
De firma Marin werd in 1975 opgericht. Tot 1990 leverde zij alleen apparatuur op maat voor reiniging. Haar doelmarkt zijn voornamelijk kmo’s, van 20 tot 500 werknemers. Maar er steken ook enkele grote kleppers bij, zoals Bekaert of Alcatel Bell. Sinds 1990 steeg het aantal solventen op de markt enorm. Door de strengere milieuwetgeving werd een resem solventen verboden, duurdere vervangingsproducten kwamen in de plaats. Marin zorgde, door de uitbreiding van zijn activiteiten van reiniging naar distillatie en recyclage voor de nodige besparende machines. “Al zijn er nog steeds te veel bedrijven die geen besparende maatregelen uitvoeren. Onze machines verbruiken 20 liter water per dag, zonder recycleertechnieken verdwijnen duizenden liters per dag.”
De plaatsing van een volledig systeem kost 6 miljoen. De machines worden steeds op maat gemaakt. Marin zorgt voor de opmaak van de plannen en fabricatie (in onderaanneming). Testen, onderhoud en herstellingen gebeuren in eigen beheer. 60 % van de productie wordt geëxporteerd, waarvan vier vijfde naar Nederland. De andere exportlanden zijn voornamelijk buurlanden, “uitzonderlijk” een ver land. Bells bedrijf in het Chinese Shanghai werkt met propere technologie van het Brusselse Marin. “Ook in verre landen verzekeren we zelf het onderhoud. Al hebben we in Shanghai, waar onze eerste machine acht jaar geleden werd geplaatst, nog nooit een herstelling uitgevoerd.”
Marin boekte vorig jaar met zeven werknemers een omzet van 40 miljoen frank. Een complementair bedrijf van Marin is HN Seek. De cvba van Hubert Nicolaï haalde in 1995 een omzet van 10 miljoen. Nicolaï startte HN Seek in 1990. Sinds 1992 werken de twee bedrijven samen, op éénzelfde markt.
NICOLAI HUBERT (MARIN) Zoveel mogelijk recycleren, op voorwaarde dat het rendabel blijft.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier