SOFTWARE-ALLIANTIE BSA
Minder agressie.
De Belgische tak van de Business Software Alliance ( BSA), de belangengroepering tegen illegaal softwaregebruik, houdt zijn beslissing om al dan niet in beroep te gaan tegen het vonnis dat de Brusselse Rechtbank van Koophandel op 25 november 1997 velde, nog steeds in beraad. In dit vonnis werden enkele concrete praktijken van de BSA scherp aan de kaak gesteld.
“We gaan na of een beroep zinvol is,” zegt John Machgeels, bestuurslid bij de BSA. Hij geeft toe dat de groepering de toon van haar campagne in België zal moeten milderen. “Maar het vonnis van de rechter heeft überhaupt niets te maken met onze juridische acties waarbij we beschrijvend beslag kunnen laten leggen bij bedrijven die op een illegale manier software verkopen of gebruiken.”
De rechter nam vooral de agressieve stijl van de kmo-campagne SMORG, die door de BSA in mei van dit jaar werd opgezet, op de korrel. In die publicitaire actie werden mensen aangespoord om praktijken van illegaal softwaregebruik te melden via een gratis telefoonlijn. Bovendien vroeg de BSA aan zo’n 5000 bedrijven om een formulier over de toestand van hun softwaregebruik in te vullen en op te sturen. Ook de actie van vorig jaar, waarbij de BSA “tipgeld” beloofde (tot max. 100.000 frank) aan elkeen die waardevolle inlichtingen kon geven over softwarepiraterij, werd in het vonnis gelaakt.
“Dit zijn Far West-praktijken,” vat Jean-Claude Logé samen. Logé staat aan het hoofd van het computerbedrijf Systemat, dat samen met Sema Group en Acodit, de beroepsvereniging voor informaticadealers, naar de rechter stapte. “België is een rechtsstaat,” zegt hij. “De BSA moet beseffen dat ze niet tegelijk als rechter en belanghebbende partij kan optreden.”
Voor de rechter kon het niet door de beugel dat de BSA, waarvan in België zeven softwarebedrijven lid zijn, commerciële belangen verdedigde vanuit een vzw-structuur. “We kijken uit naar een andere organisatievorm,” bevestigt John Machgeels. “Ook de expliciete vermelding van onze hotline als het kanaal om illegale praktijken te melden, wordt stopgezet. Wat uiteraard niet uitsluit dat er nog steeds spontane meldingen zullen binnenlopen.”
Tussen haakjes : de actie waarmee de BSA tussen 1 maart en 30 april 1996 een premie uitloofde aan iedereen die interessante informatie kon geven over onwettelijk softwaregebruik, leverde welgeteld drie bruikbare tips op. “De identiteit van deze tipgevers was bij onze advocaten bekend en zij werden hiervoor vergoed,” zegt Machgeels. Het overgrote deel van de resterende meldingen naar verluidt meer dan 90 % was echter anoniem. Zegt Jean-Claude Logé : “Ik denk dat er ethischer manieren zijn voor de BSA om haar doelstellingen na te streven en actie te voeren.”
JEAN-CLAUDE LOGÉ (SYSTEMAT/ACODIT) Er zijn ethischer manieren voor de BSA om actie te voeren.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier