Skol, op de laatste aandelen!
Eerst Out of Africa, nu weg van de beurs. Hoofdaandeelhouder Red House doet een uitkoopbod op de resterende aandelen van de beursgenoteerde holding Unibra. Maar wie en wat schuilt achter het discrete en bizarre vehikel Unibra?
Red House. De naam prikkelt de nieuwsgierigheid. Zeker als er een Luxemburgse vennootschap achter schuilgaat. Red House is de hoofdaandeelhouder van Unibra. Het lanceerde op 8 september een uitkoopbod op de resterende Unibra-aandelen op de beurs. Dat wat vergeten fossiel roept hooguit bij oudere beleggers nog herinneringen op. De jongste twaalf maanden, tussen 1 september 2009 en eind augustus 2010, werden nauwelijks 5300 Unibra-aandelen verhandeld op de Brusselse beurs.
Maar Unibra bleef op de beurs staan. De eigenaarsfamilie schuilt in de vennootschap Red House, een naam die alvast meer spettert dan Unibra. En zeker meer dan de erg discrete familie. Moeder-weduwe Marie-Thérèse Bordot-Lacroix (in het jaarverslag staat ze als Maïté Relecom) heeft als adres de bekende wintersportplaats Verbier in Zwitserland. Ook haar 28-jarige zoon Thibault woont er. De 31-jarige dochter Bérangère Relecom heeft twee stekjes. Zij woont beurtelings in Sint-Genesius-Rode en op het eiland Mauritius.
De troonopvolger loopt zich warm
Thibault, geboren in Chicago, loopt zich warm en voelt zich blijkbaar klaar voor de troonopvolging van vader Michel. Want die startte Unibra op in het koloniale verleden. In 1960 ging de onderneming naar de beurs. Met vier brouwerijen in Congo. Jarenlang was Unibra marktleider in de voormalige Belgische kolonie. Stichter/bezieler/entrepreneur Michel Relecom was iemand die tot in de hoogste regionen – lees: president Mobutu – zijn netwerkvrienden sprokkelde. Maar met de brouwerijen ging het zoals met de ex-kolonie. Het verval sloeg toe. De laatste activiteit in Congo werd verkocht in 1996.
Na de dood van Michel trad Pierre Drion op de voorgrond als voorzitter van de raad van bestuur. De topman van de vermogensbeheerder Petercam hield het schip min of meer overeind. De brouwerijactiviteiten verdwenen grotendeels. Maar het balanstotaal van de onderneming zwol aan. Van 100 miljoen euro in 2002 (en een eigen vermogen van 81 miljoen euro), naar 154 miljoen euro eind 2009 (en een eigen vermogen van 141 miljoen euro). Om maar te zeggen: Unibra heeft geld. Veel geld.
Begin dit jaar dan werd Thibault de voorzitter van het directiecomité. “Dit betekent geen fundamentele verandering”, meldt Jean-Louis Henkens, de gedelegeerd bestuurder van Unibra. “Red House is de belangrijkste aandeelhouder. De aanstelling is een beslissing van die aandeelhouder. Het is heel logisch dat Thibaut Relecom de functie opneemt. Hij heeft nu de ervaring en de leeftijd.” Maar wat voor iemand is die nieuwe voorzitter van het directiecomité? Niemand laat iets los over heden of verleden van de 28-jarige nieuwkomer.
Met het uitkoopbod op Unibra beperkt Red House de rapporteringplicht. De Luxemburgse holding heeft al 95,32 procent van Unibra in handen. Half december overschreed de familie de drempel van 95 procent. Toch is een uitkoopbod niet verplicht. Het mag, volgens de Belgische wetgeving, boven de drempel van 95 procent. Het moet enkel voor een aandeelhouder die van onder 30 procent boven die drempel uitstijgt.
Vorige woensdag werd een uitkoopbod gelanceerd op de 37.554 aandelen (4,68 %) die nog op de beurs staan. Het kost Red House circa 6,85 miljoen euro. De 182,50 euro per aandeel betekent een premie van zowat 20 procent op de jongste koers. De revisor vindt in zijn waarderingverslag 171,20 euro al voldoende. De langetermijnaandeelhouder ( zie koersgrafiek) mag in ieder geval niet klagen.
Strategie. Welke strategie?
Red House, opgericht in de zomer van 2007, sprokkelde de jongste jaren systematisch Unibra-aandelen. Bij de start bedroeg het belang 70,74 procent. Dat bleef maar oplopen. Het uitkoopbod van 6,85 miljoen euro is niet onoverkomelijk. Eind 2009 beschikte de Luxemburgse holding over 19,3 miljoen euro aan liquide middelen.
Gaat het uitkoopbod door? Daarvoor is het wachten op de goedkeuring van het prospectus door de beurswaakhond CBFA. Vervolgens moet de raad van bestuur van Unibra nog zijn fiat geven. De delegatie van zeven telt twee onafhankelijke bestuurders. Met onder meer baron Baudouin Michiels, in een vorig leven nog de topman van Côte d’Or.
Zet Unibra dan zijn strategie voort? De vraag is nu al wat die is. In de portefeuille zitten vastgoed, aandelen en obligaties. En nog twee brouwerijen. Eentje in Rwanda (Brasserie des Mille Collines) en eentje in Madagaskar. Die laatste draait nog altijd niet, want de lokale overheid weigert een vergunning. De brouwerij in Rwanda kon in maart starten. De lokale bierkampioen heet daar Skol.
Aan die pils kleeft een bizar verhaal. Skol is het op drie na meest verkochte bier ter wereld. Het is marktleider in Brazilië, en wordt bijna uitsluitend daar gedronken. Bovendien is Skol een merk van AmBev. Jawel, de Latijns-Amerikaanse dochter van AB InBev. Want AmBev heeft de verdeelrechten voor dat continent. Unibra stond nochtans, in 1964, aan de wieg van het merk. Samen met drie andere brouwers – inmiddels opgeslokt door AB InBev of Carlsberg – wou Unibra met Skol een wereldmerk creëren. Dat lukte niet. Unibra heeft vandaag nog de royalty’s voor Afrika. Dat leverde in 2009 een inkomstenstroom op van 590.000 euro.
Wolfgang Riepl
Het uitkoopbod bedraagt 182,50 euro per aandeel. De revisor vindt in zijn waarderingverslag 171,20 euro al voldoende.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier