‘Schuldembargo is uitstel van executie’
Gezinnen in financiële moeilijkheden kunnen van hun bank een tijdelijk uitstel voor de afbetaling van hun hypotheekschuld krijgen. Yves Eyskens, bestuurslid van de Conferentie van Vlaamse Gerechtsdeurwaarders, heeft er begrip voor. Hij waarschuwt echter voor een algemeen schuldenuitstel.
1Biedt zo’n moratorium soelaas voor de gezinnen met een hoge schuldfactuur?
YVES EYSKENS. “Zeker, maar het is een beperkte en tijdelijke maatregel, die enkel geldt voor de afbetaling van het kapitaal. Als puntje bij paaltje komt, moeten de gezinnen wel betalen.”
2Is zo’n moratorium een model voor alle problematische schulddossiers?
EYSKENS. “Neen. Tijdens de coronacrisis was er een algemeen schuldenmoratorium. Ook moedwillige wanbetalers verscholen zich daarachter, en sleurden onschuldige bedrijven en schuldeisers mee in hun ellende.
“Toen in het tweede kwartaal van 2022 de boog weer aangespannen werd, konden de gerechtsdeurwaarders de stroom dossiers nauwelijks opvangen. Een moratorium leidt vooral tot uitstel van executie. We pleiten voor een genuanceerde aanpak, waarbij de schuldeisers voor klanten met tijdelijke problemen een oplossing op maat uitwerken. Een algemeen moratorium is te drastisch.”
3Geldt dat ook voor huurschulden?
EYSKENS. “In Wallonië en Brussel gaan stemmen op om de gedwongen uitvoering tegenover huurders, zoals de huisuitzetting, tijdelijk op te schorten. Dat klinkt nobel op papier. Maar een huisuitzetting blijft de uitzondering. Het heeft echt geen zin om er zo’n algemene schuldenmoratorium op los te laten.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier