Poëzie met objecten

© GF

VAN FIETSBANDEN MAAKT HIJ ZWARTE PENSEN, VAN VLEESHAKEN EEN HART MET WEERHAAKJES. DE KUNSTENAAR FRANK TUYTSCHAEVER, ALIAS D.D. TRANS, INJECTEERT NET GENOEG POËZIE IN ALLEDAAGSE OBJECTEN OM ZE TOT KUNST TE VERHEFFEN.

D.D. Trans (1963) is de kunstenaarsnaam van Frank Tuytschaever, een Tieltse conceptuele artiest die zijn debuut maakte in 1990. Hij maakte deel uit van de succesgeneratie van Wim Delvoye, Honoré d’O en Ann Veronica Janssen. Zijn werk werd snel opgepikt door galerie Richard Foncke, toen de smaakmaker en de sterkhouder in de Gentse galeriescene.

Na enkele expodeelnames kapte Tuytschaever in 2005 met zijn artiestenbestaan. Pas in 2014 maakte hij een comeback bij de Antwerpse galerie Valerie Traan, die gespecialiseerd is in werk dat op de grens ligt tussen hedendaagse kunst en design. Het is exact het snijvlak waarop Tuytschaever zich begeeft. Alledaagse objecten geeft hij een betekenisverschuiving door een minimale ingreep. Readymades krijgen een stroomstootje, zodat ze hun banale niveau overstijgen. Een dartspijltje heeft kromme vleugels, een dakpan werd overtrokken met een nylonkous, een gele schoenlepel kreeg een Chiquita-sticker opgekleefd: de kunstenaar zorgt telkens voor een poëtische en humoristische transformatie. En dat doet hij met voorwerpen zoals snelbinders, krulspelden, vleeshaken, fietsbinnenbanden, verfblikken, schuursponsjes en degens. Niet zelden haalt hij zijn basismateriaal gewoon in doe-het-zelf-zaken of supermarkten.

Toch is zijn werk niet simplistisch of banaal. En het reflecteert ook niet over de consumptiecultuur, iets wat te verwachten zou zijn, gezien zijn basismateriaal. Je kunt zijn denkwijze het beste vergelijken met een gedicht: de associatieve magie waarmee woorden tot poëzie vervellen, past D.D. Trans toe op gebruiksvoorwerpen.

Vanaf donderdag 13 april exposeert D.D. Trans voor de tweede keer in de galerie Valerie Traan.

D.D. Trans, Infidels, van 13 april tot 3 juni bij Valerie Traan Gallery in Antwerpen

Thijs Demeulemeester

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content