Plezierige uitbreiding
Untitled. bewijst dat je niet altijd diep in de geldbuidel hoeft te tasten om de smaak van een tweesterrenzaak te pakken te krijgen.
Een bezoek aan The Jane behoort bijna tot ieders bucketlist. De tot restaurant omgebouwde militaire kapel is adembenemend, maar komt ook met een prijs van 265 euro per tastingmenu. Al sinds de opening in 2014 kon je op het balkon goedkoper terecht, maar de mayonaise pakte nooit zo goed als in de moederzaak van chef Nick Bril op het gelijkvloers. Daar moet verandering in komen met untitled. De bar kreeg een nieuwe look met een fenomenale toog rond de keuken in kintsugistijl. Op een van de hoge barkrukken krijg je er een volledig menu tegen mooie prijzen (viergangenlunch: 65 euro, vijf gangen: 79 euro en zes gangen: 99 euro), met wijnen samengesteld door de huissommelier Trésor Vets. Binnenkort komt daar een à-la-cartekeuze en barfood tijdens de namiddag bij. Alle gerechten worden uitgewerkt door Bril en head chef Joeri Timmermans, die tien jaar in Azië en Australië ervaring opdeed.
Dat proef je meteen bij het eerste verrukkelijke hapje: brioche met tonkatsu (gepaneerd varkensvlees) en gerookte paling. Al is het een toegankelijker concept, toch kiezen de chefs ook hier voor geraffineerde gerechten met tal van ingrediënten. Zo krijgt gerijpte hamachi een heerlijk mondgevoel dankzij kleverige koshihikari-rijst, de ideale punch van wasabi en een mooie zoete afronding door passievrucht.
Datzelfde spel van textuur en uiteenlopende smaken volgt in het signatuurgerecht waarbij stracciatella (de binnenkant van burrata) heerlijk smeuïg weglepelt met een licht pittige XO-saus van sint-jakobsschelpen en chilipeper, om te eindigen met een feest van gepofte rijst. Die inventiviteit blijft ook in de spitskool met pittige kombuboter en skrei met gepofte en gebrande knolselder. Maar ik mis aciditeit, waardoor het menu naar het einde toe wat zwaar begint te worden. Dat betert natuurlijk niet door de extra gang die we nemen: heerlijk Menapisch varken dat drie weken gerijpt heeft (32 euro).
Het sublieme dessert van duindoornbes-sorbet met geitenyoghurt zorgt echter voor een welgekomen frisheid en getuigt weer van een gelaagd en boeiend samenspel. Zoveel is duidelijk: zodra de bediening op kruissnelheid komt is, is untitled. een absolute blijver aan het firmament van The Jane.
Untitled.
Paradeplein 1
2018 Antwerpen
03-808.44.65
www.untitled.bar
Donderdag – zondag
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier