Philip Van Eeckhoute (42) ‘We matchen’
De manager die van het groeps-gevoel houdt en liever geen interne muurtjes ziet in een organisatie die almaar blijft groeien. Zo werd Philip Van Eeckhoute (42) precies een jaar geleden getypeerd. Sinds hij aan boord kwam, houdt de olympische teneur bij de socialedienstengroep ADMB aan. Citius, altius, fortius. Sneller, hoger, sterker.
TRENDS. U krijgt een lange aanloopperiode om gedelegeerd bestuurder Karel Ghesquière begin 2012 op te volgen. Staat u nu en dan toch nog voor verrassingen?
PHILIP VAN EECKHOUTE. “Dat lijkt misschien lang, maar ADMB biedt zo’n breed palet aan diensten voor werkgevers en zelfstandigen vanuit zoveel afdelingen, dat we dit in stappen hebben aangepakt. Het sociaal secretariaat, kinderbijslagfonds, sociaal verzekeringsfonds en de ondersteunende diensten hebben al sinds begin dit jaar mijn volle aandacht. Onlangs zijn daar Provikmo (preventie en bescherming), Vekmo (milieu, veiligheid en bouw) en de andere diensten aan toegevoegd. De verrassingen komen vooral van buitenaf. Met als typevoorbeeld de beslissing van de regeringsonderhandelaars om de kinderbijslag in dit land te regionaliseren. Dat plan vraagt nu al onze aandacht omdat die ingreep uiteraard de manier van werken in ons ADMB kinderbijslagfonds zal beïnvloeden.”
Hoe houdt een manager het overzicht over een mega-organisatie met 1100 medewerkers en 70 kantoren over het hele land? Hoe moeilijk is het om interne muurtjes te blijven slopen?
VAN EECKHOUTE. “Met die muurtjes valt het best wel mee. Ik bedoelde vooral dat we onze klant een grotere meerwaarde kunnen bieden als we optreden als één groep. De ondernemer vindt dan via één aanspreekpunt een brede hr-ondersteuning, zodat hij kan focussen op wat hij het beste kan: ondernemen. Voor het overige hebben we voldoende systemen en overlegfora om ervoor te zorgen dat de neuzen van de afdelingen in dezelfde richting wijzen. Te beginnen bij ons ‘uitvoerend bureau’, een strategische periodieke meeting tussen de voorzitter, zes bestuurders en de groepsdirectie.
De markt van de sociaal secretariaten is aan een zekere consolidatie toe, en een jaar terug stelde u dat ADMB daar een proactieve rol in wilde spelen. Is dat gelukt?
VAN EECKHOUTE. “Dat is een geleidelijk proces. Wij hebben al lang zeer goede contacten met een aantal gerespecteerde spelers in de sector. Zij kunnen bij ons terecht voor zowel technische als juridische ondersteuning. Wat de toekomst brengt, zien we wel. Feit blijft dat de snelle opeenvolgende wijzigingen in de materie en de zware IT-investeringen steeds meer synergie stimuleren. Hetzelfde geldt ook in andere sectoren. Zo hebben we net voor de zomer een kwaliteitsvol kinderbijslagfonds in Oost-Vlaanderen geïntegreerd in ADMB.”
Groeien betekent ook groeipijnen. Hoe beheerst u de groei?
VAN EECKHOUTE. “Daarin spelen onze afdelingshoofden en de andere leidinggevenden die aan hen rapporteren een cruciale rol. Deze sterke ploeg mensen zorgt voor een aansturing in lijn met de groepsstrategie, die gericht is op een beheersbare groei.”
Wat was uw beste en uw slechtste ervaring in 2011?
VAN EECKHOUTE. “Mijn beste ervaring is dat ik in de frequente contacten met de voorzitter, de bestuurders en de vele medewerkers van ADMB de bevestiging krijg dat het DNA van deze organisatie ‘matcht’ met mijn DNA. Op de vraag naar de slechtste ervaring moet ik u – gelukkig – het antwoord schuldig blijven.”
Komt u nog toe aan paardrijden, uitwaaien aan zee, fietsen of voetbal zonder ook uw gezin te vergeten?
VAN EECKHOUTE. “Wat dat betreft, moet ik van mijn tienerdochter nog iets rechtzetten. In ons vorige interview is het woordje ‘kijken’ weggevallen na ‘paardrijden’. Alleen mijn dochter rijdt te paard. En nu we toch bezig zijn, veel meer dan ‘kijken’ naar het voetbal van mijn twee zonen is er ook niet meer bij. Maar ik fiets nog wel.
K.C.
“De verrassingen komen vooral van buitenaf”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier