Pasta uit Roeselare
De Soubry-fabriek in Roeselare is het laatste Belgische productiebedrijf van deegwaren op industriële schaal, en een van de belangrijkste in Europa.
1 Soubry maalt
Soubry heeft zijn eigen molens. Jaarlijks vermalen ze 170.000 ton graan, dat per schip uit het Middellandse Zeegebied, Canada of de Verenigde Staten in Roeselare aankomt. Het graan wordt vermalen tot hard tarwegriesmeel, goed voor een jaarlijkse productie van 100.000 ton droge deegwaren. Daarnaast maakt Soubry in zijn molens ook een fijner maalsel van zachte tarwe.
2 Harde tarwe
Bijna alle droge deegwaren zijn gemaakt van harde tarwe. Ook zachte tarwebloem is bruikbaar, vermengd of puur, maar dan moeten er extra ingrediënten, zoals eieren, aan worden toegevoegd. Sommige landen (onder meer Frankrijk en Italië) verbieden het gebruik van zachte tarwe voor droge deegwaren. Tarwemeel wordt gebruikt voor brood, koekjes, gebak, pizza’s en verse pasta, maar ook voor de beschuiten, het paneermeel en de Aziatische noedels die Soubry zelf produceert.
3 De vorm bepaalt de smaak
Het griesmeel wordt gemengd met water. De pasta die zo wordt verkregen, wordt gekneed in een mengmachine. Daarna wordt de pasta door een schroef zonder kop naar de extrusiepers geleid, waar er cappellini, torselli, farfalle, tagliatelli, macaroni of een ander soort pasta van wordt gemaakt. Traditionele pasta heeft altijd dezelfde samenstelling, maar de vorm beïnvloedt de smaakbeleving en de manier waarop de saus erbij aansluit. Het klassieke deegwarenassortiment van Soubry omvat 22 soorten, waarvan zeven soorten spaghetti.
4 Korte pasta
De schroef zonder kop perst het mengsel tegen geperforeerde platen, waarvan de openingen variëren volgens het eindproduct. Voor korte deegwaren (zoals op de foto) gaat het om een mal van 200 kilo met een draaimes dat de pasta op de gewenste lengte afsnijdt. Dat gebeurt onder meer bij macaroni, spirelli, torselli en vermicelli.
5 Droge deegwaren
Daarna gaat de pasta door een reeks droogbuizen. Het drogen gebeurt op ongeveer 70 graden Celsius en duurt vier à twaalf uur, afhankelijk van de dikte en de consistentie van de pasta. Als de pasta sneller droogt, kan hij barsten. Na een paar minuten afkoelen worden de droge deegwaren naar opslagsilo’s geleid.
6 Permanente controle
Over de hele productielijn worden voortdurend stalen genomen om de kwaliteit te waarborgen. Soubry heeft diverse certificaten: ISO 9001, BRC (British Retail Consortium), GMP (Good Manufacturing Practice), kosher (voor koosjere producten) en Ecocert (voor bioproducten).
7 Al dente en ambergeel
De controles tijdens het droogproces zijn allesbehalve ingewikkeld. De lengte, de vochtigheidsgraad en het soortelijk gewicht van de pasta moeten beantwoorden aan de wensen van de consument: al dente gekookt, niet kleverig in de mond, amberkleurig en mooi van vorm.
8 Honderdveertig artikelen
De afgewerkte producten worden verpakt onder de naam Soubry, de naam van een warenhuismerk of andere namen, voor markten waar Soubry niet aanwezig is. In België, waar Soubry marktleider is, voor het Franse Panzani en het Italiaanse Barilla, produceert het bedrijf de helft onder de eigen merknaam en de helft onder een distributiemerk. In totaal worden meer dan 140 artikelen aangeboden in diverse verpakkingen.
MICHEL DELWICHE, FOTOGRAFIE RAPHAËL DEMARET
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier