PASMUNT FRANSE VERKIEZINGEN

GESPREK MET DE DUIVEL.

Jean-Luc Dehaene ( CVP) praat met zijn Franse evenknie Alain Juppé ( RPR) over Renault. Kortom : Dehaene gaat bij de duivel te biecht. Juppé en zijn centrumrechtse regering hebben, als eigenaar van 47 % van de Renault-aandelen, alle belang bij een hoge notering op de Parijse beurs. Na de bekendmaking dat Renault Vilvoorde sluit, stegen de Renault-aandelen met liefst 12 %, tot 130 Franse frank. Opmerkelijk : sinds de regering in november 1994 haar aandelen aanbood tegen 165 Franse frank, was die prijs enkel maar gezakt.

Zes maanden geleden openbaarde de regering-Juppé, die tot volledige privatisering van Renault besliste in juli 1996, haar hele aandelenpakket nog in 1997 te zullen verkopen. Als ze er een goede prijs voor kreeg ; minstens 14 miljard Franse frank.

Wie het Franse politiek-economische landschap kent, begrijpt waarom. Eén : in april 1998 zijn er parlementaire verkiezingen in Frankrijk. Twee : de Franse regering heeft, zowel in 1997 als in 1998, dringend centen nodig : voor Crédit Lyonnais én een resem andere verlieslatende staatsbedrijven. Tien miljard Franse frank moeten dringend naar Thomson Multimédia dat, door een felle reactie van de Franse publieke opinie, in 1996 niet verkocht werd aan het Koreaanse Daewoo.

Ook verzekeraar GAN ( Groupes des Assurances Nationales) heeft na het recordverlies van 5 miljard Franse frank in 1996 op korte termijn 20 miljard Franse frank nodig, waarvan 11 miljard cash. De Franse minister van Financiën Jean Arthuis openbaarde op donderdag 27 februari jongstleden, dag waarop vanuit het Brusselse Hilton de sluiting van Renault Vilvoorde werd bevolen, dat GAN de gevraagde centen krijgt én dat de verzekeraar nog in 1997 wordt geprivatiseerd. Hetzelfde lot wacht France Télécom, waarvan de privatisering in mei 25 miljard Franse frank moet opbrengen. De Télécom-centen én de in waarde gestegen Renault-aandelen moeten ervoor zorgen dat, net voor de verkiezingen van april 1998, een aantal sociale kerkhoven in Frankrijk kunnen worden vermeden.

Of hoe het brutaal ontslag van 3100 Belgische arbeiders een Franse regering de verkiezingen moet helpen winnen.

DE FRANSE PREMIER ALAIN JUPPÉ Brutaal ontslag van 3100 Belgische Renault-arbeiders past in de strategie om de verkiezingen van ’98 te kunnen winnen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content