Paradijs Groenland

De Groenlanders krijgen meer zelfbestuur nadat de Denen in 2009 de controle hebben afgestaan. De regering krijgt de controle over de binnenlandse zaken van het met ijs bedekte eiland. Volledige onafhankelijkheid blijft een ijdele wens. De 57.000 Groenlanders moeten dan ook verzaken aan de Deense subsidies van 11.000 euro per persoon per jaar.

De regering in de hoofdstad Nuuk bruist van de ideeën om de economie op gang te brengen. Een van de plannen gaat over waterkracht. De reusachtige ijskap, die op sommige plaatsen 3 kilometer dik is, kan de rest van de wereld bedreigen als ze wegsmelt. Voor Groenland vormt ze een buitenkans om turbines te doen draaien met een stortvloed aan smeltwater. De regering wil dat waterkrachtcentrales 80 procent of meer van Groenlands energie leveren. Goedkope en schone energie kan dan, samen met het koele klimaat, investeerders aantrekken. Alcoa overweegt al om een aluminiumsmelterij neer te planten. Google en andere internetbedrijven die gebruikmaken van hitteproducerende en energieopslorpende servers kunnen zich ook aangetrokken voelen tot de koele rots in de Atlantische Oceaan.

Naarmate het ijs smelt, bloeien andere economische activiteiten op. Mijnbouwfirma’s prospecteren de vrijgekomen rotsbodem op zoek naar goud, robijnen, diamanten en dergelijke. Een nog grotere economische meevaller zijn de vermoedelijke olie- en gaslagen voor de kust. De verwachtingen zijn hooggespannen, want olielekken komen al geruime tijd voor op de kust. In 2007 kwam de United States Geological Survey tot het besluit dat waarschijnlijk minstens een paar miljard vaten olie en biljoenen kubieke meter gas op ontdekking wachten. De regering moedigt de opsporingen aan. Om een ontdekking spoediger waarschijnlijker te maken, zal een nieuwe reeks licenties uitgereikt worden in 2010.

De vondst zou de Groenlanders goed uitkomen en ook de Europese geopolitiek vooruithelpen. De toenemende Europese afhankelijkheid van Russische energie maakt het voor de politici moeilijk om zich te verzetten tegen de dreigende houding in het oosten. Een alternatieve aanvoer van koolwaterstoffen bij een bevriend, democratisch land in het westen komt handig uit.

Een volledige onafhankelijkheid voor Groenland kan in 2021 plaatsvinden, de 300ste verjaardag van wat wordt aangenomen als het begin van het Deense koloniale bewind. De olierijkdom kan dat proces wat gesmeerder doen verlopen.

DE AUTEUR IS NIEUWSREDACTEUR VAN ECONOMIST.COM.

Adam Roberts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content