Overdreven Samba-pessimisme
Het beeld dat we het afgelopen jaar geschetst gekregen hebben van Brazilië is allerminst fraai. Weinig samba en carnaval op dit moment. Haast symbolisch was het Wereldkampioenschap voetbal. Gastland Brazilië hield er een stevige sportieve kater aan over, met slechts een vierde plaats voor de topfavoriet en vooral een vernedering (1-7 nederlaag) in de halve finale tegen Duitsland. Daarnaast zijn er de teleurstellende economische prestaties van het land. Met als (voorlopig?) dieptepunt voor de Braziliaanse economie een krimp met -0,9 % in het tweede kwartaal. Als op 28 november ook voor het derde trimester een negatief groeicijfer wordt bekendgemaakt, zit de Braziliaanse economie zowaar in een recessie. Met bovendien een magere groeiprognose van 0,2 % voor 2015, een inflatiecijfer van 6,6 % en een begrotingstekort van 4,9 %.
De linkse president van de Arbeiderspartij, Dilma Rousseff, is zeker mee verantwoordelijk voor die zwakke economische prestaties. Voor de zakenwereld en de financiële markten was het dan ook een uitgemaakte zaak: Rousseff moest weg! En toch kreeg -weliswaar nipt- Rousseff van de Braziliaanse bevolking een tweede ambtstermijn. De uitslag liet echter een verdeeld land zien. Roussef haalde vooral stemmen in het arme noordoosten, maar kreeg bijvoorbeeld maar 35 % van de stemmen in miljoenenstad Sao Paulo.
Mikken op herstel
Rousseff is gebleven, maar hetzelfde beleid lijkt uitgesloten. Zo duidelijk waren de kiezers wel. En ook de financiële markten. De Braziliaanse real (BRL) zakte meteen na de verkiezingsuitslag naar het laagste peil in 9 jaar. De beursindex ibovespa verloor de jongste 3 maanden 16,5 % en staat nu 30 % onder de historische piek uit 2008. Rousseff is econome en haar voorganger en mentor, de charismatische Lula da Silva, bewees dat je met een pragmatisch economisch beleid verder geraakt. Een bedrijfsvriendelijkere politiek en een grotere begrotingsdiscipline zijn al enkele stappen in de goede richting. Vergeet niet dat Olympische Spelen in 2016 in Rio de Janeiro neerstrijken.
Sowieso blijft er het potentieel van het grootste Latijns-Amerikaanse land op langere termijn. Brazilië is een van de meest beloftevolle consumptiemarkten ter wereld voor de komende decennia, met een snelgroeiende bevolking van nu al, afgerond, 200 miljoen inwoners, evenveel als de bevolkingen van Duitsland, Verenigd Koninkrijk en Frankrijk samen. Vandaag behoren al 105 miljoen Brazilianen tot de middenklasse en naar schatting zullen er daar tegen 2020 nog eens 15,3 miljoen extra bijkomen.
Vooral met Cosan, wel eens als de ‘NV Brazilië’ omschreven, proberen we daarop in te spelen. Het aandeel heeft uiteraard enorm geleden onder de presidentsverkiezingen. Vandaar de aankooplimiet (zie ‘Portefeuillecommentaar’ p. 12). Onze link met Brazilië is nog groter met ook Vale en sinds kort Petrobras in de voorbeeldportefeuille. Beide aandelen zijn extreem gezakt omdat ook nog eens de val van respectievelijk de ijzererts- en olieprijs meespeelt. Ook daar mikken we op herstel in 2015.
ROUSSEFF IS GEBLEVEN, MAAR HETZELFDE BELEID LIJKT UITGESLOTEN
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier