ORANJEHUIZEN

Gesteund door een ervaring van vijf generaties specialiseert Benelco zich in villabouw voor Nederlanders in België.

De geschiedenis van de familie Schuurkes speelt zich beurtelings af aan deze en gene zijde van de grens. Betovergrootvader Frits, die afkomstig was uit Antwerpen, deed in 1868 zijn eerste stappen in de bouwsector. Rond de eeuwwisseling zette hij zijn bedrijf voort in Nederland. Alle telgen uit het geslacht zouden in zijn voetsporen treden. Toen Rob Schuurkes zijn vader verloor, stak hij vijf jaar geleden opnieuw de grens over en richtte samen met zijn zoon in Weelde de bvba Benelco op. In Nederland hebben ze nog een bedrijf dat aan projectontwikkeling doet.

De zaakvoerder heeft een duidelijke doelgroep voor ogen : “Wij richten ons specifiek op Nederlanders die een villa in de Kempen willen bouwen. Ik ben de enige Nederlandse bouwondernemer die in België woont en daar zijn bedrijf heeft. Dat heeft zijn voordelen. De bouwvoorschriften zijn hier anders en bovendien verwachten de klanten dat je dichtbij woont voor de service.”

Het belastingklimaat in ons land speelt uiteraard in de kaart van Benelco, maar volgens de zaakvoerder wordt de geleverde kwaliteit net zo goed door Belgen gewaardeerd. Hij omschrijft de verschillen tussen beide nationaliteiten als volgt : “De Belgen zijn eerder geneigd te experimenteren met moderne architectuur dan de Nederlanders. Dat komt omdat de Belg bouwt voor de rest van zijn leven, terwijl de Nederlander mobieler is. Die verkoopt makkelijker zijn huis om ergens anders te gaan wonen.”

De bouwstijl is dus bijna altijd klassiek. Dat heeft niet alleen te maken met de leeftijd van de opdrachtgevers, die vaak tussen de vijftig en de zestig ligt. Klassieke villa’s vinden na twintig jaar ook makkelijker een koper. Benelco geeft de bouwheer een complete service : aankoop van de grond, selectie van de architect en desnoods tuinarchitect, ontwerp, tot en met de oplevering en interieurinrichting. Rieten daken, leipannen en koperen dakgoten worden nog steeds veel gevraagd. Hardhout, natuursteen, vloerverwarming, ventilatie- en stofzuigsystemen zijn allemaal standaard.

Met een ploeg van tien mensen worden twee tot drie villa’s per jaar afgewerkt. Een villa kost ongeveer 30 miljoen, zodat Benelco een omzet van 50 tot 100 miljoen frank haalt. “Ik wil klein blijven omdat ik onafhankelijk van de markt wil zijn,” beklemtoont Schuurkes. “Wij hebben een markt gezocht waarmee we de komende generatie vooruit kunnen. Ik heb steeds contacten met een tiental potentiële klanten. Die ontmoet ik op beleggingsavonden, op studiebijeenkomsten, op het golfterrein, op concerten. Voor de meeste klanten bouwen wij meer dan één keer. Een klant die vijftig is en wiens kinderen het huis uit zijn, gaat weer op zoek naar een kleinere villa.”

ROB SCHUURKES (BENELCO) Ik ben de enige Nederlandse bouwondernemer die in België woont en daar zijn bedrijf heeft.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content