Oostenrijkse zaken
Niet de toerist blijft weg uit Oostenrijk, wel de zakenman en congresganger.
“Twintig, niet meer, niet minder,” klinkt bij de lokale dienst voor toerisme het antwoord op de vraag hoeveel geboekte vakanties werden afgezegd in de deelstaat Karinthië sinds Oostenrijk een nieuwe regering heeft. De toerist ligt er niet wakker van dat dit de thuishaven is van Jörg Haider.
Wel werden er minstens vier internationale bijeenkomsten met stille trom afgevoerd. Daaronder de jaarvergadering van het European Health Management. 350 artsen, ziekenhuisbeheerders en zorgverstrekkers wilden Karinthië mijden. Deze situatie blijkt exemplarisch voor heel het land.
Oostenrijk voerde de jongste jaren een toeristisch beleid op twee sporen: een nieuw doelpubliek warm krijgen voor een individueel verblijf en zich profileren als ideaal congresland. Het land beschikt immers over grote congreszalen en de hotels staan buiten de piekperiodes gedeeltelijk leeg.
Deze congressen en beurzen voor zakenlui dreigen Oostenrijk nu ernstig in problemen te brengen. Verenigingen zoeken bij het vastleggen van bestemmingen voor hun congressen, jaarvergaderingen en andere bijeenkomsten altijd het compromis. Als iemand zijn/haar ongenoegen uit over een bepaalde bestemming, is binnen de kortste keren een andere locatie gevonden. En nu lijkt politiek borrelen en vergaderen in een land waar extreem-rechts mee regeert, niet langer politiek correct. Bovendien zijn er prettiger vooruitzichten dan boze mails van verhitte leden. Dus waarom nog Oostenrijk?
De stad Graz alleen zag zo een grote jaarvergadering van de Europese Vereniging van Pediaters en een beurs (The British Design Festival) aan haar neus voorbijgaan. In Innsbruck viel een ander medisch congres en een bijeenkomst van Europese joodse verenigingen in het water. In Wenen sneuvelden vier congressen. Georg Lamp, de directeur van het congrescentrum van Innsbruck, was tegenover het Franse persagentschap AFP allesbehalve optimistisch. “De nieuwe regering is een ramp voor ons. Op de twee bijeenkomsten in Innsbruck zouden 700 gasten zijn die vier dagen bleven. Reken 3000 schilling (9000 frank) per dag en het verlies beloopt voor deze twee meetings alleen al 9 miljoen schilling (27 miljoen frank). Wij kunnen alleen hopen dat de storm om Haider snel luwt.” De directeur van de Weense toeristische diensten raamde voorlopig het verlies voor afgezegde congressen en beurzen in zijn stad op 100 miljoen schilling (300 miljoen frank).
Hij vatte het probleem samen: “Het is niet de individuele toerist die wegblijft, wel de zakengemeenschap die het laat afweten.”
marleen fynhoudt
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier