Nog twee jaar vagevuur
De euro zal de crisis doorstaan, verwacht Dan Morris van JP Morgan Asset Management. Maar de economische groei staat zeker tot eind 2013 onder druk. Zolang zullen de aandelenmarkten slecht presteren.
We zien geen reden waarom de euro niet zou overleven”, stelt Dan Morris, die verantwoordelijk is voor de strategie van de Amerikaanse fondsenbeheerder JP Morgan Asset Management, tijdens een bezoek aan Brussel. “We gaan er nog altijd van uit dat er een institutionele oplossing voor de crisis in de eurozone komt.” Morris verwacht wel dat de euro tegen het eind van het jaar door het gebrek aan groei onder de 1,2 dollar zal duiken.
Nieuw evenwicht in Europa
Beleggers die op korte termijn willen investeren in aandelen en obligaties uit de eurozone, maant Morris aan tot voorzichtigheid. “Italië zal grondige hervormingen moeten doorvoeren voordat het weer kan aanknopen met groei. Het probleem van Spanje is moeilijker op te lossen, zeker zolang niemand een correct cijfer kan plakken op de afschrijvingen die de financiële sector moet doen op zijn hypothecaire kredieten.”
“Zelfs als de situatie plotseling zou verbeteren, is het nog twijfelachtig dat de Europese aandelenmarkten zich snel herstellen”, denkt Morris. “Volgens ons zal het nog twee jaar duren voordat de eurolanden een nieuw evenwicht vinden. Beleggers die toch willen investeren in de eurozone, richten zich het beste op de Duitse markt. De winstverwachtingen van Duitse bedrijven zijn beter dan die van ondernemingen in andere Europese landen.”
Amerikaanse groei
Van de ontwikkelde markten geeft Morris de voorkeur aan de Verenigde Staten. “Dat land heeft problemen, maar in politieke kringen is er meer eensgezindheid dan in Europa over hoe de economie moet worden ondersteund. We verwachten dat de Amerikaanse economie binnen de twee jaar opnieuw groeit in een tempo van 3 à 4 procent per jaar.” In 2013, na de presidentsverkiezingen, worden er ongetwijfeld maatregelen genomen om het begrotingstekort terug te dringen, maar volgens Morris zullen de Amerikaanse aandelenmarkten daar niet onder lijden. “Ik hoop dat er langetermijnhervormingen worden doorgevoerd om het Amerikaanse fiscale probleem op te lossen.”
De Amerikaanse vastgoedmarkt herstelt zich maar langzaam. Morris vindt dat de federale overheid een plan moet opzetten om het herstel van die sector te versnellen, maar het is twijfelachtig of de kiezers dat zullen aanvaarden. “Het ziet er dus niet naar uit dat de vastgoedmarkt een groeihefboom zal zijn vóór eind 2013.”
Kwaliteit uit de opkomende landen
Dan Morris blijft ervan overtuigd dat beleggen in de opkomende markten aantrekkelijker is dan een belegging in de ontwikkelde landen. Volgens hem heeft China nog altijd voldoende middelen om zijn economie dynamiek te geven. Bovendien hebben alleen de exporteurs het moeilijk, de binnenlandse consumptie is altijd op peil gebleven.
“Daarom verkiezen we grote markten met een sterk groeiende binnenlandse consumptie, zoals Brazilië, China, India en Indonesië”, zegt Morris. “Veel beleggers vrezen dat de crisissen die die landen in het verleden hebben getroffen, zich zullen herhalen. Maar dat lijkt ons onwaarschijnlijk, omdat hun economische fundamenten gezonder zijn dan die van de ontwikkelde markten.” Daarom staat hij positief tegenover obligaties in lokale munt uit de groeimarkten. Die combineren uitstekende fundamenten met een hoog rendement en een positieve deviezenimpact.
FRÉDÉRIC LEJOINT EN KARINE HUET
“De Amerikaanse economie groeit binnen de twee jaar opnieuw in een tempo van 3 à 4 procent per jaar.”
Dan Morris, JP Morgan Asset Management
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier