Netwerken voor het internet

Pol Vanbiervliet brengt Cisco een pak ervaring in hightechverkoop en -distributie.

Pol Vanbiervliet (54) is sinds 4 oktober algemeen directeur van het Amerikaanse Cisco Systems in België en Luxemburg. De econoom (Universiteit Gent) blijft wel naar Frankrijk trekken om er in de Pyreneeën te fietsen – wat je al niet overhoudt aan drie jaar co-sponsoring van het professionele wielerteam Lotto-Mobistar. Hij blijft ook trouw aan de Franse keuken, wanneer hij in de weekends aan het fornuis staat. Culinaire flair kreeg hij thuis in Menen mee, waar zijn vader een banketbakkerij had.

Vanbiervliet stapte in 1988 zelf naar Compaq – na zeven jaar Burroughs en vier jaar in de pc- en laserdistributie van HP – toen de challenger van IBM zich in België wou vestigen en een commercieel directeur zocht. Acht jaar bleef hij er, lang genoeg om de omschakeling van high-end- speler naar massaproducent mee te maken. Voorzitter John Cordier en gedelegeerd bestuurder Bernard Ghyllebaert overtuigden hem begin 1996 om verkoop- en marketingdirecteur te worden van het startende Mobistar, alweer een challenger. Een hectische tijd.

“Er waren dagen dat we tientallen mensen tegelijk aanwierven.” De positionering op de bedrijvenmarkt, waarvoor Vanbiervliet in 2000 verantwoordelijk werd, verliep moeizamer. “We speelden met de idee van een Mobistar Solutions, maar dat was een paar jaar te vroeg. We dachten aan een fusie met Global One ( nvdr – een ander France Télécom-filiaal), maar toen kocht France Télécom Equant.” De jongste jaren boekt Mobistar terreinwinst bij de bedrijven.

“Over het algemeen kijk ik tevreden terug,” zegt Vanbiervliet, die vier kinderen heeft, waarvan er al twee hun beroepscarrière begonnen zijn (dochter Lieke danst nu in Romeo en Julia in het Staatstheater Braunschweig). “Hard werken en veel plezier maken, is zijn motto,” zegt ex-collega Iwan Gillis-D’Hamers, nu bij Euphony.

De komst van Bernard Moscheni zorgde voor verschuivingen bij Mobistar en Cisco zocht een opvolger voor de betreurde Pascal Methens. “Ik heb me altijd goed aangepast aan Amerikaanse bedrijven,” zegt Vanbiervliet, die voor het eerst de rol van general manager heeft. Cisco, de wereldleider in netwerken voor het internet, is niet bepaald de uitdager op de markt. Dat is het Chinese Huawei, in tandem met Siemens. “Cisco heeft het lang makkelijk gehad. Dat blijft niet duren,” beseft Vanbiervliet. Toch weer een challenge dus.

WAS: verantwoordelijke bedrijfsoplossingen bij Mobistar.

IS: algemeen directeur Cisco Belux.

VRIJE TIJD: fietsen, koken.

B.L.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content