Neen, liever geen boete

Het van oorsprong Gentse sociaal secretariaat Securex tekende in 1999 6% groei op. Met dank aan de overheid, die sociale inbreuken almaar zwaarder beboet.

Marketingdirecteur Herman Boonen is in zijn nopjes over de 6% groei bij Securex. “Vooral het segment dienstverlening aan ondernemingen zit in de lift met een toename van zowat 10%,” deelt hij mee. “Maar ook het aantal aangesloten zelfstandigen steeg met 1,5%.” Securex was vorig jaar goed voor een omzet van 6,3 miljard frank met 1077 werknemers.

Boonen heeft een eenvoudige verklaring voor het succes: de sociale wetgeving is een bijzonder ingewikkelde materie, die met de dag complexer wordt. Op elk domein komen tal van economische en juridische aspecten om het hoekje kijken. Outsourcing van de personeelsadministratie is voor veel ondernemingen een oplossing. “Een foute interpretatie of gewoon een vergissing kan voor aanzienlijke complicaties zorgen. Daarom wordt het beheer van de human resources meer en meer uitbesteed. De sociale boetes liggen immers veel hoger dan de fiscale.”

Personeelsadministratie en loonberekening zijn de bekendste activiteiten van de sociale dienstverlener, maar men kan er ook verzekeringspolissen afsluiten. Het premie-incasso bedroeg vorig jaar 1,730 miljard frank. Vooral de tak Leven kent een spectaculaire groei: een verdrievoudiging van de portefeuille op acht jaar tijd. In elk van de productgroepen of marktsegmenten is Securex een vooraanstaande speler tussen vele andere, maar geen enkele concurrent pakt uit met zo’n breed productengamma (21).

Eén op vijf.

De penetratiegraad van Securex is opvallend groot: “Ongeveer 20% van de ondernemingen in België is voor één of meer producten klant bij ons. Een bewijs dat Securex een interprofessioneel karakter heeft.” In de beginjaren was dat anders. Securex werd in 1905 in het Gentse opgericht als arbeidsongevallenkas in de textielsector. In 1928 volgde de oprichting van het kinderbijslagfonds. Binnen de kortste keren werd Securex één van de grootste fondsen van het land. Na de Tweede Wereldoorlog begon het sociaal secretariaat bedrijven te helpen bij de sociale wetgeving. Securex beperkte zich niet langer tot de textielsector.

Securex wortelt in Oost-Vlaanderen. Dat merk je ook vandaag nog: zes (Aalst, Drongen, Oudenaarde, Ronse en twee in Gent) van de 21 kantoren bevinden zich in de provincie. Zo’n 17% à 18% van de omzet wordt in Gent en omgeving gerealiseerd. “Maar de voorbije tien jaar groeiden Antwerpen en Limburg het snelst.”

Gebundeld.

Een paar jaar geleden werd het dienstenpakket gebundeld tot één service: het Sociaal Management met twee pijlers (sociale wetgeving en verzekeringen). Het overkoepelen van de diensten was een noodzaak om ze aan te passen aan de perceptie die klanten over sociale dienstverlening hadden. “Intern behouden we aparte juridische structuren,” legt Boonen uit. “Maar ten opzichte van de buitenwereld vormen sociaal secretariaat en verzekeringen één geheel. Logisch, want onze verzekeringsproducten zijn beperkt. Polissen voor arbeidsongevallen of de bedrijfsleiding liggen sowieso in het verlengde van wat het sociaal secretariaat doet.” Brand- en autoverzekeringen kunnen bij Securex bijvoorbeeld niet worden afgesloten. “En daar houden we ons ook aan. Er bestaat geen enkele verleiding om uit de band te springen.”

a.m.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content