MOET U EEN PC VAN MINDER DAN 500 EURO WANTROUWEN?
De prijzen van desktops zijn in vrije val. Het is tegenwoordig niet ongebruikelijk om er eentje voor minder dan 500 euro op de kop te tikken in de supermarkt. Kopen of niet?
Het is al lang niet meer uitzonderlijk om een kantoorcomputer te vinden vanaf 250 euro. Om zich daarvan te vergewissen, volstaat het om de reclamefolders van de warenhuizen te doorbladeren. Voor een paar euro’s meer kunt u overigens ook terecht in de catalogi van de grote constructeurs.
“We mogen vooral geen overhaast oordeel vellen,” waarschuwt Ludo Mertens van PC-Clinic, een keten die gespecialiseerd is in het herstellen en assembleren van computers. “De configuraties die onder het label van Aldi of Makro worden verkocht, genieten doorgaans, gezien hun uitrustingsniveau, een goede reputatie.”
Het is ook mogelijk om vanaf 380 euro all-in een ‘blanke’ pc op te bouwen met uitstekende onderdelen. Een dergelijke configuratie (zonder scherm) levert correcte prestaties af, bijvoorbeeld met een Pentium-4-processor of een AMD Athlon van 3 GHz, een harde schijf van Maxtor (een uitmuntend merk) van 120 tot 200 MB en een tweelagige dvd-brander van NEC (op dit ogenblik de top). Daar moeten dan nog aan toegevoegd worden: de licentie voor Windows, een klavier, een muis en een scherm.
Een dergelijke uitrusting volstaat voor het courante kantoorgebruik. Het wordt echter een heel andere zaak als u op uw computer ook multimediatoepassingen wilt draaien. “Een pc van minder dan 500 euro bevat zelden de nodige voorzieningen voor spelletjes en het weergeven van geluid en beeld.” De modellen beschikken doorgaans niet over luidsprekers, een micro, een draadloze wifi- of Bluetoothoplossing of een digitale video-uitgang (DVI).
Ombouw tot een multimediabeest
De goedkope pc’s worden geleverd met een grafische kaart en een geluidskaart die op het moederbord gesoldeerd zijn, zodat een latere uitbreiding van die elementen onmogelijk wordt. Al geldt dat eigenlijk ook voor de basispc’s van de zogenaamde eersteprijsmerken. Het Dimensiongamma van Dell begint bij een all-inprijs (levering inbegrepen) van 422 euro. De configuratie kan bovendien ‘op menu’ worden uitgebreid op de site van de constructeur.
“De meeste ondernemingen hebben geen behoefte aan een pc met de jongste Dual Corechip van Intel of de jongste generatie grafische kaart met een PCI Express-standaard,” stelt Kris van Haverbeke, brand manager bij Dell.
Let wel: bij de aankoop van een computer van minder dan 500 euro moet u goed nagaan wat de behoeften zijn. Verkeerde keuzes kunnen u duur te staan komen. Een elementaire computer ombouwen tot een multimediabeest kan veel geld kosten. Aangezien hij niet noodzakelijk is uitgerust met een moederbord dat naar believen kan mee-evolueren – onder meer op het vlak van basisgeheugen – zal het vaak onmogelijk zijn om verschillende harde schijven te installeren of de gewenste uitrusting in te bouwen.
Boris Jancen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier