MOEILIJKE KEUZE

Nederlands-Limburg of Belgisch-Limburg ? Een dilemma, zo blijkt, voor een buitenlands bedrijf dat een nieuwe vestiging wil openen.

De Amerikaanse chemiereus Softlink Inc., producent van ersatz-rubber, vestigde zich aan de Genkersteenweg in Hasselt. Die straat deed de bedrijfsleider immers erg aan “thuis” denken. Softlink Inc. is wel een uitzondering én onbestaande, een creatie van de studenten van de Provinciale Hogeschool Hasselt en hun collega’s van de Hogeschool Economisch en Administratief Onderwijs uit het Nederlandse Sittard.

Beide scholen onderzochten de redenen waarom buitenlandse investeerders zich aan de Belgische, respectievelijk Nederlandse zijde van de Limburgse grenzen zouden vestigen. Hun conclusie ? Bedrijven die op korte termijn veel voordeel willen halen, komen best naar Belgisch-Limburg ; collega’s die op lange termijn denken, zoeken best een stekkie bij de noorderburen. De studenten komen tot dat besluit na een aantal parameters vergeleken te hebben. Bedrijfsgrond is in België alvast goedkoper dan over de schreve ; bovendien krijgen bedrijven hier enkele jaren vrijstelling van voorheffing én van registratierechten. In Belgisch-Limburg kan een beginnend bedrijf tot 21 % subsidie vangen : 4 % investeringssteun op het investeringsbedrag en strategische subsidie, afhankelijk van criteria als eerste vestiging, innoverend karakter en dies meer. In Nederland ligt de maximum-subsidiegrens op 15 %. Maar : het subsidiesysteem is er veel ingewikkelder én de toegekende subsidiepot grotendeels afhankelijk van het onderhandelingstalent van de ondernemer.

Het personeel dan ? Dat is in België beter opgeleid én minder ziek dan in Nederland. Maar, de loonkosten liggen hier wel 20 % hoger dan bij de noorderburen.

Daartegenover staat dat bedrijven in Nederland maximaal 35 % belastingen betalen ; in België 39 % plus een extra crisisbelasting, goed voor in totaal 41,2 %. Maar, zo weten de studenten, buitenlandse bedrijven die enigszins goed georganiseerd zijn, betalen sowieso geen belastingen. Hoe ? Door de winst zowel in België als in Nederland zo laag mogelijk te houden. Hoe ? Door bijvoorbeeld hoge prijzen aan te rekenen voor grondstoffen in een land met lage belastingen zodat de winsten daar worden gerealiseerd. En niet in Limburg Belgisch of Nederlands.

De energiekosten dan : water en elektriciteit kosten in België en Nederland ongeveer evenveel. Aardgas is goedkoper in Nederland, milieuwetten en -controles zijn er strenger. Maar, concluderen de studenten : wat vandaag interessant is, is dat morgen misschien niet meer. En nog : ondernemers laten zich niet enkel leiden door rationele argumenten. Lekker eten, de golfclub en de Japanse tuin in Hasselt spelen in het voordeel van Belgisch-Limburg.

LIMBURG Ondernemers laten zich niet enkel leiden door rationele argumenten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content