Meer afspraken, meer normen

© GF

Alle elektrische apparaten en huishoudtoestellen in Europa zijn onderworpen aan een strikte reglementering. Daar waakt Cenelec over. De nieuwe voorzitter van de organisatie is de Belg Dany Sturtewagen. Hij is de directeur corporate affairs bij Niko Group. “Dat we in heel Europa een wisselspanning van 230 volt gebruiken, is een van de talloze normen waar Cenelec voor zorgt”, zegt Sturtewagen.

Het wordt zijn taak de uniformisering van de normen naar een hoger niveau te tillen. “Europa komt met richtlijnen waaraan producten moeten voldoen. Die zijn gebaseerd op afspraken tussen alle belanghebbende partijen, zoals de industrie, de overheid, de consumenten, de milieuverenigingen, enzovoort. Die normen zijn zeer belangrijk. Zo zouden er geen CE-markeringen (conformité européenne, nvdr) bestaan zonder normen. Die CE-markeringen maken producten in de Europese markt toegankelijk voor consumenten. Maar er moeten meer duidelijke regels komen om die normen vast te leggen. Dat is belangrijk in een maatschappij waarin nieuwe technologie in opmars is.”

De nieuwe voorzitter begint met veel ambitie aan zijn opdracht. “De komende drie jaar zal het internet der dingen mijn grootste aandacht krijgen. Dat gaat over huishoudapparaten die via sensoren communiceren. Maar voor die jonge technologie zijn zeer veel normen nodig. Daarvoor wil ik samen met de Europese landen nieuwe en duidelijke standaarden maken. Cenelec moet de architectuur en de kennis ontwikkelen om de samenwerking tussen ICT en andere technologieën mogelijk te maken. Ik wil er ook naar streven de organisatie fors te verbeteren, zodat Europa sneller een norm kan afspreken. Nu duurt dat gemakkelijk vijf jaar. Ik wil dat naar twee jaar terugbrengen.”

Dat een Belg voor dit ambt wordt gekozen, is niet zo verwonderlijk. Het Belgische consensusmodel maakt school in Europa. “Belgen hebben het imago sneller een consensus te vinden”, aldus de voorzitter. “Ook die taak wil ik tot een goed einde brengen.”

KC

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content