Mauretus schrapt joodse klanten
Verzekeraar Mauretus zegde de polis van een aantal joodse klanten op. En kreeg een proces aan zijn been.
Vorige week verscheen er een bizar berichtje in sommige kranten over een proces van enkele joodse klanten tegen de Antwerpse verzekeringsmaatschappij Mauretus. Die zou een aantal klanten uit het bestand hebben geschrapt wegens hun afkomst.
Bij de Beroepsvereniging der Verzekeringsondernemingen ( BVVO) zit men erg verveeld met de zaak. “Uitgerekend in Antwerpen joodse klanten discrimineren? Hadden ze dat niet anders kunnen aanpakken?” vraagt een woordvoerder zich vertwijfeld af.
Bij Mauretus houdt men de tanden op elkaar. Meer informatie leert echter dat de verzekeraar een polis voor jongeren had uitgewerkt. Wie kapitaal stortte, zou bij zijn huwelijk een premie krijgen uitbetaald. Die bedroeg, afhankelijk van de stortingen, meestal zo’n 500.000 tot 1 miljoen frank.
Mauretus vergat echter dat joodse Antwerpenaars zeer vroeg trouwen. Die hebben er dus alle belang bij zo’n polis af te sluiten. Joodse verzekeringsmakelaars werfden massaal klanten.
Na een tijdje had ook de top van Mauretus in de gaten dat ze flinke verliezen leed in het joodse segment. De verzekeringsmaatschappij vond er niets beter op dan een aantal polissen op te zeggen, expliciet verwijzend naar de religie van de verzekerden.
“Dit heeft dus niets te maken met discriminatie, alleen met statistieken,” zegt een verzekeringsspecialist die het dossier volgt. “De vraag is alleen of Mauretus het recht heeft om eenzijdig een duurder segment uit te sluiten.”
Ook de raadsman van de joodse cliënten stelt dat hij de zaak niet op de godsdienstige spits wil drijven. Een aantal van de verzekerden die hij vertegenwoordigt, was al ver in de twintig toen de verzekering werd opgezegd. “Er bestaat geen verschil in het tijdstip van de huwelijken van joodse en katholieke Belgen. Met andere woorden: de joodse gemeenschap mag niet worden uitgesloten, ook niet om verzekeringstechnische redenen,” zegt de advocaat.
Die erkent dat in de statistieken geen onderscheid tussen orthodoxe en liberale joden wordt gemaakt. Er werd echter stevig in orthodoxe middens geronseld. Zo waren er tussenpersonen actief die voor een commissie de contracten regelden en zelf de premie inden. Voor alle duidelijkheid: deze ‘makelaars’ deden juridisch niets verkeerd. “We waren gewoon wat slimmer dan de verzekeraars,” grinnikt een Antwerpse diamanthandelaar. Uitspraak: (waarschijnlijk) 21 november.
HANS BROCKMANS
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier