Made in India

India geniet wereldwijde faam om zijn IT-specialisten, die een belangrijk exportproduct van het land zijn geworden. De Amerikaanse beurs mag uitkijken naar de komst van nog meer Indiase bedrijven.

1. Wipro (ticker: WIT)

Wipro is een typisch Indiaas bedrijf, in die zin dat het zijn wortels in de informatietechnologie (IT) heeft. Zoals veel andere Indiase IT-bedrijven heeft Wipro niet alleen in de VS, maar ook in Europa vaste voet aan de grond gekregen. Tijdens het derde kwartaal van 2000 werd 27% van de omzet in Europa gerealiseerd, tegenover 24% in dezelfde periode van 1999.

Succes heeft echter ook een schaduwzijde. De beruchte crimineel Koose Muniswarmy Veerappan, die enkele maanden geleden een Indiase filmster ontvoerde, zou nu zijn zinnen hebben gezet op Wipro-voorzitter Azim Premji. Premji zou makkelijk een pak losgeld kunnen betalen, want volgens het tijdschrift Forbes is hij met een geschat vermogen van 6,9 miljard dollar de rijkste man van India. Meteen is de Wipro-stichter ook de vierde rijkste persoon ter wereld.

Op de beurs heeft Wipro het allesbehalve slecht gedaan, tenminste als we rekening houden met de malaise in de technologiesector. Het aandeel noteert nog maar een paar maanden op de NYSE, kende een wisselvallig verloop, maar is uiteindelijk toch al met zo’n 15% gestegen.

2. Infosys (ticker: INFY)

Infosys is waarschijnlijk het bekendste Indiase softwarebedrijf dat op Wall Street (Nasdaq) noteert. Volgens topman Golapalakrishnan gaat de prioriteit van het management nu uit naar het versterken van de positie op de Europese en Aziatische markten. Om de expansie te versnellen, wordt uitgekeken naar geschikte overnamekandidaten. Inmiddels heeft het bedrijf al een minderheidsbelang gekocht in het Amerikaanse CiDRA Corporation. Voor die participatie werd 3 miljoen dollar betaald. Van een mogelijke vertraging in de groei van de Amerikaanse economie ligt Golapalakrishnan niet echt wakker. Van een terugval in de conjunctuur kan een bedrijf zoals het zijne, dat goedkoop IT-diensten levert, eigenlijk alleen maar beter worden.

Infosys kon over het tweede kwartaal van het boekjaar 2000-2001 met stevige cijfers uitpakken. De winst per aandeel steeg van 0,11 tot 0,23 dollar, terwijl de analisten maar op 0,11 dollar hadden gerekend. Toch is de koers van Infosys het slachtoffer geworden van de algemene duikvlucht die de Amerikaanse technologiebusiness nam. Het aandeel noteert nu tegen ongeveer een derde van de piekkoers op 375 dollar.

3. Silverline Technologies (ticker: SLT)

Sinds de zomer van 2000 noteert ook Silverline Technologies op de New York Stock Exchange. Het bedrijf is gespecialiseerd in softwaretoepassingen en kan terugvallen op twaalf jaar ervaring. Silverline is gespecialiseerd in e-business en customer relationship management (CRM). Veel klanten van het bedrijf zijn in de top-500 van Forbes opgenomen.

Tijdens de eerste helft van 1999-2000 steeg de omzet met 61% tot 69 miljoen dollar. En tussen 1 juli 1999 en 30 juni 2000 werd een omzet van meer dan 116 miljoen dollar gerealiseerd. De nettowinst was 124% hoger en kwam uit op 18,39 miljoen dollar. Toch slaagde het bedrijf er niet in om met deze cijfers de analisten te overtuigen. Silverline Technologies kwam misschien op een ongelukkig tijdstip naar de NYSE, want de koers heeft ongeveer 65% van haar waarde verloren. Toch noteert het aandeel nog steeds tegen een stevige koerswinstverhouding van rond de 40.

4. VSNL (ticker: VSL)

Videsh Sanchar Nigam Limited (tickersymbool: VSL) heeft in India het overzeese monopolie op telecommunicatie in handen. Het bedrijf is bovendien van plan om te gaan bieden op een licentie voor mobiele telefonie zodra de sector wordt opengesteld voor concurrentie. Op 30 september 2000 waren er in India 2,62 miljoen gebruikers van een gsm, wat verrassend veel is voor een land dat bekendstaat om zijn grote armoede. VSNL biedt ook internettoegang aan. In eigen land is het bedrijf trouwens de grootste provider.

VSNL noteert sinds de zomer van 2000 op de New York Stock Exchange, maar het aandeel kon de verwachtingen tot dusver niet echt inlossen. Na een piekkoers te hebben neergezet op 14 dollar, heeft VSL de rol een beetje moeten lossen. De marktomstandigheden speelden deze telecomoperator vanzelfsprekend parten.

5. ICICI Limited en ICICI Bank (ticker: IC en IBN)

ICICI Limited is eveneens een Indiase nieuwkomer op Wall Street. In tegenstelling tot de bovenvermelde landgenoten is dit bedrijf in de financiële sector actief. Op de NYSE noteren zowel ICICI Limited als bankdochter ICICI Bank. ICICI Securities and Finance Company, een dochter van ICICI Bank, heeft enkele weken geleden het lidmaatschap van de National Association of Securities Dealers (NASD) verworven, waardoor het bedrijf actief mag optreden op de Amerikaanse beurs.

Tegen een koerswinstverhouding van iets meer dan 6 is ICICI Limited eigenlijk spotgoedkoop, maar die lage waardering kan te maken hebben met de argwaan die de Amerikaanse beleggers koesteren voor aandelen van buitenlandse banken. De koers van ICICI Bank is sterk gedaald na teleurstellende resultaten tijdens het tweede kwartaal van het boekjaar. Geruchten doen de ronde dat ICICI Limited en ICICI Bank zouden fuseren.

JOS STERK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content