Steeds minder statutair personeel bij overheidsbedrijven

© belga

Openbare bedrijven werken steeds minder met personeel met ambtenarenstatus. 42 procent van de werknemers bij Proximus, het vroegere Belgacom, heeft een ambtenarenstatus.

Overheidsbedrijven tellen steeds minder statutair personeel. Bij Proximus is het personeel met ambtenarenstatus al in de minderheid (42 procent), bij Bpost zal dat binnenkort zo zijn. Dat bericht de krant Le Soir.

Overheidsbedrijven zijn volgens artikel 29 van de wet van 1991 in de regel verplicht statutair personeel aan te werven. Ze kunnen slechts in een beperkt aantal welomlijnde situaties contractuelen aanwerven. Maar de meest autonome overheidsbedrijven lappen die regel grotendeels aan hun laars.

Tot nu toe sloten de regeringen daarvoor de ogen. Maar de regering-Michel schrijft in haar regeerverklaring klaar en duidelijk dat “de wet van 1991 gemoderniseerd zal worden om haar aan te passen aan de nieuwe socio-economische realiteit van de overheidsbedrijven”.

Het kabinet van minister van Werk Kris Peeters bevestigt dat artikel 29 gewijzigd zal worden. In overleg met de sociale partners, wordt benadrukt. Le Soir twijfelt er niet aan dat de basisregel – prioriteit aan statutair personeel – ter discussie staat. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content