Steeds meer vrouwen in bestuursraden, maar nog te weinig

De vrouwen zijn in opmars in de raden van bestuur van de beursgenoteerde bedrijven. In twee jaar tijd groeide hun aantal met ruim een derde, maar hun aandeel blijft wel nog steeds beperkt.

De kranten De Tijd en L’Echo onderzochten de samenstelling van de raden van bestuur van de 130 bedrijven die op Euronext Brussel noteren.

Daaruit bleek dat onder de bijna duizend bestuurders er 128 vrouwen zijn. Dat is 36 procent meer dan in 2010. Vrouwen vertegenwoordigen nu 13 procent van het totale aantal bestuurders. Twee jaar geleden was dat iets minder dan 10 procent.

Geen vrouwen bij AB InBev Het aantal vrouwen zal de komende jaren nog meer moeten stijgen. Vorig jaar werd immers een wet goedgekeurd die beursgenoteerde bedrijven verplicht om tegen 2017 minstens een derde van de zitjes in hun bestuursraad aan vrouwen toe te kennen.

Momenteel halen tien van de 130 onderzochte bedrijven dat aandeel, waarvan één Bel20’er: Belgacom. In 57 raden van bestuur zit daarentegen nog geen enkele vrouw. Dat is onder meer het geval bij de Bel20-bedrijven AB InBev, Ackermans & van Haaren, Befimmo, Colruyt en Nyrstar. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content