Moody’s verlaagt Chinese kredietwaardigheid

© Wim Denolf

Kredietbeoordelaar Moody’s heeft de kredietwaardigheid van China voor het eerst sinds 1989 verlaagd. Het ratingbureau waarschuwt voor de groeiende schuldenberg van de Chinese overheden, bedrijven en gezinnen.

De Chinese rating werd verlaagd van Aa3 naar A1. De vooruitzichten werden bijgesteld van negatief naar stabiel.

Moody’s verwacht dat de financiële kracht van China de komende jaren wat zal afnemen, met een stijgende schuld en minder economische groei.

Groeiende Chinese schuld

De gecombineerde schuld van alle Chinese overheden, bedrijven en huishoudens is eind 2016 gestegen tot 260 procent van het bbp, tegen 160 procent in 2008. Veel van die schuld is evenwel in Chinese handen en is dus niet in handen van internationale investeerders, wat het land wat afschermt van de impact van ratingverlagingen.

Het is niet voor het eerst dat vragen worden gesteld bij de groeiende Chinese schuld. Onder meer het Internationaal Monetair Fonds (IMF) waarschuwde al dat de stijgende Chinese schuld tot een bankencrisis kan leiden of een rem kan zetten op de economische groei.

In een reactie noemt het Chinese ministerie van Financiën het schuldenargument van Moody’s niet onderbouwd. Moody’s onderschat de Chinese hervormingsinspanningen, klinkt het in Peking.

Partner Content