Hollande voert Franse rijkentaks af
De Franse president Hollande schaft de omstreden rijkentaks van 75 procent in alle stilte af.
De Franse socialistische president Hollande kondigde de plannen voor zijn omstreden maatregel aan tijdens zijn verkiezingscampagne van 2012. De maatregel werd als een middel beschouwd om de allerrijksten te verplichten het land mee uit het economische moeras te helpen.
De maatregel legde een taks op van 75 procent op inkomens van meer dan 1 miljoen euro. De ‘supertaks’ werd aangekondigd in september 2012.
Frankrijk laat de rijkentaks echter voortaan voor wat ze is, omdat de opbrengst van de onpopulaire maatregel eenvoudigweg te gering is. Volgens berekeningen van het ministerie van Financiën bracht de rijkentaks de schatkist in 2013 amper 260 miljoen euro op, en 160 miljoen euro in 2014. Ter vergelijking: de staatsschuld van Frankrijk klom op het einde van het tweede kwartaal tot boven de 2 biljoen (2.000 miljard) euro.
Arnault en Depardieu
De rijkentaks begon van meetaf aan overigens averechts te werken, want een aantal bekende Franse miljonairs verliet het thuisland uit protest tegen de maatregel. Acteur Gérard Depardieu en Bernard Arnault van Louis Vuitton zijn de bekendste miljonairs die niet langer in Frankrijk wilden wonen.
Arnault, de rijkste man van Frankrijk, had er zelfs de Belgische nationaliteit voor over om zijn vermogen niet te laten afromen. Ook Gérard Depardieu nam de wijk naar ons land, maar de acteur koos uiteindelijk voor het Russische staatsburgerschap.
Bovendien oordeelde de Grondwettelijke Raad eind 2012 dat de maatregel oneerlijk en ongrondwettelijk was, waarop de regering-Hollande de belastingsmaatregel aanpaste. Het oordeel van de Grondwettelijke Raad kwam er trouwens op verzoek van de UMP, de partij van de voormalige Franse president Nicolas Sarkozy.
Hoewel een meerderheid van de Franse belastingbetalers de taks van 75 procent afkeurt, blijkt uit opiniepeilingen dat 6 op de 10 bevraagden toch voorstander is van het zwaarder belasten van de rijkste vermogens in Frankrijk.
De beslissing om de belasting te laten vallen, mag als een persoonlijke klap voor Hollande worden beschouwd. Ze voedt de kritiek dat hij besluiteloos is en presidentiële autoriteit ontbeert. (BO/The Guardian)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier