‘Geen parallel tussen problemen SVB en Credit Suisse’
Er wordt weer met een vergrootglas naar de financiële situatie van de banken wereldwijd gekeken. Toch moeten we ervoor waken parallellen te spotten waar er geen zijn en tot overhaaste conclusies te komen, stelde Tom Simonts, senior financial economist bij KBC, in een gesprek met Trends.
Vorige week was er het faillissement van Silicon Valley Bank (SVB) in de Verenigde Staten, waar een ingreep van de Federal Reserve de depositohouders heeft beschermd. Deze week is er het Credit Suisse-debacle. Twee banken die heel wat ophef veroorzaakten op de aandelenmarkten.
Liquiditeitsvereisten
Toch analyseert Tom Simonts, senior financial economist bij KBC, dat er in de situatie van Credit Suisse geen parallel kan worden gevonden met de problemen rond SVB. “Bij SVB was er een mismatch tussen langetermijnbeleggen en de liquiditeit op de korte termijn. Dat zien we niet bij Credit Suisse. Er is veel meer liquiditeit in de Europese markten, anders dan in de Verenigde Staten. Je weet dat de Europese banken anders dan de Amerikaanse ook liquiditeitsvereisten hebben.”
En ook onderling zijn er bij de Europese banken nog grote verschillen, luidt het. “De Franse banken staan bijvoorbeeld onderaan in de tabellen. Dat zijn banken die traditioneel heel erg afhangen van die groothandelsmarkt.”
De essentie, volgens Simonts, is “dat de regulators in Europa (vanwege de liquiditeit in de Europese markten, nvdr.) nog veel makkelijker kunnen ingrijpen om de druk te verminderen. De Europese Centrale Bank (ECB) kan ook gemakkelijk optreden om de stress op die banken, en vooral de interbankenmarkt te verlichten.”
Rentebesluit
De door Simonts voorspelde steun aan de Zwitserse financiële instelling zorgt deze ochtend voor opluchting op de Europese aandelenmarkten. Het is nu uitkijken naar de reactie van de ECB op de nervositeit in de financiële sector. Later vandaag volgt namelijk het rentebesluit.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier