Credit Suisse leent tot 50 miljard Zwitserse Frank bij nationale bank: ‘De kalmte moet nu vooral terugkeren’
Credit Suisse leent tot 50 miljard Zwitserse Frank bij de Zwitserse Nationale Bank. In Europa staan de bankaandelen weer onder druk op de beurzen. Het aandeel van Credit Suisse kreeg woensdag zelfs een klap van 24 procent nadat zijn Saudische grootaandeelhouder had uitgesloten dat het met meer steun over de brug zou komen.
Credit Suisse is van plan zijn liquiditeit te versterken door tot 50 miljard Zwitserse Frank (51 miljard euro) te lenen bij de Zwitserse centrale bank. Dat meldt de geplaagde Zwitserse bank in een nachtelijke mededeling. Het statement volgt kort nadat de centrale bank van Zwitserland had aangekondigd dat ze Credit Suisse financiële steun zou geven wanneer dat nodig zou blijken.
Met die aankondiging leken de autoriteiten de financiële markten gerust te willen stellen. Nu meldt de bank dus dat het daadwerkelijk van die mogelijkheid gebruik wil maken. Ze heeft het over “doortastende maatregelen om haar liquiditeit preventief te versterken”. Topman Ulrich Koerner zegt dat de “strategische transformatie” voortgaat. “Mijn team en ikzelf zijn vastbesloten snel voortgang te maken om een eenvoudigere en meer gerichte bank te maken, opgebouwd rond de noden van klanten”, zegt hij.
Gevolgen voor Europese banken
In het zog van de zorgen om Credit Suisse, boven op het failliet van de Amerikaanse Silicon Valley Bank, gingen ook andere bankaandelen woensdag lager. In Frankrijk verloor het aandeel van BNP Paribas ruim dan 10 procent. De Belgische overheid is een belangrijke aandeelhouder van de Franse bank. KBC stond woensdagmiddag bijna 5 procent in het rood, ING meer dan 9,5 procent. Ook maandag waren de bankaandelen al flink gezakt, dinsdag volgde een gedeeltelijk herstel.
“Het centrale woord is hier ‘besmettingsgevaar'”, zegt Tom Simonts, senior financial economist bij KBC, aan Trends. “Credit Suisse is een global systemically important bank. Er moet dus worden ingegrepen om verdere besmetting bij andere bankaandelen tegen te gaan. Simonts voorspelde woensdag al bij Trends dat de Zwitserse Nationale Bank zou ingrijpen. “In de hele bankensector zie je een herwaardering. Er is een hoog balansrisico. De ratio tussen de waarde van de leningen die openstaan en het deposito is daarin belangrijk. De banken die het het slechtste doen, kunnen het moeilijk krijgen.”
‘Het ingrijpen van de Zwitserse Nationale Bank zal belangrijk zijn, want op dit moment moet vooral de kalmte terugkeren’
Tom Simonts, senior financial economist bij KBC
Geen parallel met SVB
Simonts verwacht veel van het ingrijpen van de lening die de Zwitserse Nationale bank verstrekt. “Het ingrijpen van de Zwitserse Nationale Bank zal belangrijk zijn, want op dit moment moet vooral de kalmte terugkeren, zodat niet iedereen zijn deposito gaat opnemen, om het bijvoorbeeld te versluizen naar een andere bank. Dit is het resultaat van een perfecte storm van gebeurtenissen, maar toch is de situatie gelukkig helemaal anders dan in 2008, toen er effectief een reden tot bezorgdheid was.”
Vorige week was er nog het failliet van Silicon Valley Bank in de Verenigde Staten, waar een ingreep van de Fed de depositohouders heeft beschermd. Simonts stelt vast dat er in de situatie van Credit Suisse geen parallel kan worden gevonden met de problemen rond Silicon Valley Bank (SVB). “Bij SVB was er een mismatch tussen langetermijnbeleggen en de liquiditeit op de korte termijn. Dat zien we niet bij Credit Suisse. Er is veel meer liquiditeit in de Europese markten, anders dan in de Verenigde Staten. Het belangrijkste is dat de regulators daardoor nog veel makkelijker kunnen ingrijpen om de druk te verminderen.”
Schandalen
Credit Suisse raakte de voorbije jaren al erg verzwakt door schandalen. De Zwitserse grootbank werkt aan een herstructureringsplan waarbij de investeringstak zou worden afgesplitst, om in de toekomst te focussen op vermogensbankieren. Maar dat kan het vertrouwen niet herstellen. Het aandeel zakte tot een dieptepunt en heel wat klanten halen hun geld weg. Ook de spread op de zogenoemde credit default swaps – die de kans op wanbetaling uitdrukken – staat ongezien hoog.
Woensdag liet de Saudische Nationale Bank, die vorig jaar de grootste aandeelhouder is geworden van Credit Suisse, verstaan dat ze niet van plan is met extra steun over de brug te komen, mocht de Zwitserse bank extra liquiditeit nodig hebben, “om regulatoire en statutaire redenen”. In oktober haalde Credit Suisse nog 4 miljard euro op.
Regels van regulators
Ulrich Körner, de CEO van Credit Suisse, beweerde dinsdag nog in een reactie bij Bloomberg dat de bank wel degelijk in een sterke financiële positie zit door een hoge liquiditeitsratio van 150 procent. Het bedrijf zou nog steeds op schema zitten met zijn hervormingsplan, maar een dag later kreeg het aandeel toch een flinke tik te verwerken. De Saudische Nationale Bank kocht eind vorig jaar 9,9 procent van de aandelen van Credit Suisse, goed voor 1,4 miljard Zwitserse Frank, ofwel 1,43 miljard euro.
De afgelopen maanden ging voor de Saudische Nationale Bank al 500 miljoen Zwitserse Frank in rook op aan het aandeel. De Saudiërs willen hun positie in Credit Suisse niet vergroten, ook al staat de nationale bank achter het nieuwe bestuur van Credit Suisse. “Als ons belang boven 10 procent reikt, dan treden er nieuwe regels in werking, zij het bij de Saudische, de Zwitserse of de Europese regulator”, legt topman Ammar Al Khudairy uit aan Bloomberg. “We willen niet terechtkomen in een nieuwe structuur van regels. Ik kan nog vijf andere redenen opnoemen, maar één ervan is dat we een glazen plafond hebben bereikt.” Simonts begrijpt die denkwijze. “Zij mogen niet zomaar meer investeren, want dat gaat in tegen regels van regulators. Als daar wijzigingen moeten gebeuren, spreken we over een plan van maanden. Maar er is op korte termijn een reactie nodig.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier