‘Financiële sector moet zelf redding van banken betalen’
De EU-ministers van Financiën zijn het erover eens dat banken die problemen krijgen eerst bij hun beleggers moeten aankloppen. Kleine spaarders hoeven niet bij te dragen aan de redding van banken.
Europese banken zullen in de toekomst eerst zichzelf moeten proberen te redden. De ministers van Financiën van de landen van de Europese Unie zijn het in de nacht van woensdag op donderdag in Brussel eens geworden over hoe een bank in de problemen gecontroleerd kan omvallen. Zo moet voorkomen worden dat de belastingbetaler de rekening krijgt gepresenteerd voor het wanbeleid bij financiële instellingen.
Kleine spaarders buiten schot
Lange tijd was het onbespreekbaar dat naast aandeelhouders ook obligatiehouders en spaarders bij een bank zouden moeten meebetalen aan de redding of ontmanteling van de bank (een zogeheten bail in). Maar bij het reddingspakket van Cyprus werd voor het eerst ook verwacht dat zij een deel van de redding betaalden.
De ministers hebben nu een vaste volgorde afgesproken die moet worden toegepast wanneer een bank dreigt om te vallen. Eerst zal er bij de aandeelhouders en obligatiehouders worden aangeklopt en in het laatste stadium zouden ook andere banken, door middel van een door de sector gefinancierd fonds, de bank moeten redden. Spaarders met tegoeden tot 100.000 euro zullen niet aangeslagen worden. Dat is geregeld in nationale zogeheten depositogarantiestelsels.
Tegenstellingen
Eerder overleg over deze ‘gezamenlijke spelregels’ over de redding van een bank liepen op niets uit. De tegenstellingen tussen landen waren te groot. Sommige landen wilden zo strikt mogelijke regels zonder uitzonderingen, terwijl anderen juist meer flexibiliteit wilden om zelf te kunnen kiezen wie er geld verliest. Onder meer Frankrijk en Duitsland stonden lijnrecht tegenover elkaar. (Belga/TV)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier