Fernand Huts: “Zonder communautaire oplossing gaat dit land snel kapot”
Fernand Huts, CEO van Katoen Natie, analyseert de Belgische politiek in een nieuw boek. Dit land heeft alleen een toekomst als alle politieke dossiers worden geregionaliseerd, luidt het.
“De koepel België heeft veel voordelen, dus behoud die en doe de rest zelf”, zegt het gewezen liberale kamerlid in een interview met Trends. “Zo slecht staat Wallonië er trouwens niet voor. Sociologisch-maatschappelijk is de regio zelfs het slachtoffer van de transfers. Die wiegen de Walen in slaap. Een volk heeft schwung nodig, een project.”
De Antwerpse ondernemer schreef ‘Vertelsels van een nar’ onder een alias. Hij waarschuwt: “Als je het communautaire niet oplost, dan gaat dit land kapot. Lang zal dat niet meer duren. De financiële wereld houdt België in het oog. De jongste zeven jaar is het land niet meer bestuurd. De economische hausse is niet benut om de schuld af te bouwen. Daardoor drijven we verder op deficit spending: we schuiven de schuld door naar de volgende generatie.”
Volgens hem is er geen kortstondig “De Wever-effect”, maar een fundamentele autonomistische onderstroom in Vlaanderen. Huts: “De Vlamingen zeggen: wij willen ons ding kunnen doen. CD&V negeerde die onderstroom. Leterme beloofde veel, maar deed niks. De Wever komt aan die verzuchtingen tegemoet. Tot welk besef is de Vlaming gekomen? ‘Binnenkort ben ik gepensioneerd en het geld is op.’ Minister van Pensioenen, Michel Daerden, heeft dat zelf gezegd: er is geld tot 2015. Terwijl wij als Vlamingen daar twee generaties al hard voor hebben gewerkt. In Vlaanderen loopt ook niet alles perfect, maar er wordt tenminste aan de kar getrokken.”
Wat de crisis betreft is Huts niet bepaald optimistisch. Hij zegt nochtans dat de omzet van zijn eigen bedrijf licht steeg in 2009, terwijl de cashflow stagneerde. Toch vreest hij problemen in de logistiek: “Als de markt met een derde afneemt, deelt iedereen in de klappen”. Wie jaren heeft geteerd op een product dat plots onder de crisis lijdt – ik denk aan papierpulp of staal, krijgt nu een dreun. Als je dan financieel geen reserve hebt, volgt het einde of een gedwongen overname. Ik verwacht elk moment dat concurrenten in zware problemen komen.”
H.B.
Het volledige interview met Fernand Huts leest u in Trends van deze week.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier