LEVE DE BURGERIJ
Fatsoenlijk en discreet.
Bank Delen is een burgerlijk financiehuis, bourgeois in de niet-marxistische zin: fatsoenlijk, zuinig en discreet. Zij woont zonder opzichtigheid in drie huizen langs de Jan Van Rijswijcklaan in Antwerpen. De kelders noch de zolders verbergen Ensors, Dalí’s, Panamarenko’s of Permekes.Jacques Delen, voorzitter van het directiecomité: “Ik heb rustige weekeinden gehad in de jongste weken, ondanks de perikelen van de Nasdaq. De technologiesector maakt een kwart uit van onze beleggingen. Bij de klanten was er nooit paniek, zij vertrouwen in onze ervaring om hun vermogen te beheren. Ik hoef niet om middernacht naar CNN te kijken om rustig te kunnen slapen. Wij zoeken resultaat op langere termijn. Over de voorbije negen jaar bracht bij ons een evenwichtige portefeuille van aandelen en obligaties een recurrent rendement, na kosten, van 12% op. Voor een Belgisch fonds doen we het prima.”
Groep Delen is in 1936 gesticht door André Delen. Hij werd na de onafhankelijkheid van Congo een expert in ex-koloniale aandelen ( Tanganyika, Finoutremer, Union Minière), tot ontsteltenis van Generale Maatschappij die graag haar zaakjes beredderde zonder pottenkijkers. Wisselagent Delen verdedigde de verwaarloosde kleine aandeelhouders tegen de toenmalige industriemoloch.
In 1975 verkocht hij zijn aandelen aan de zonen. Jacques, die vandaag de groep leidt: “Thuis zaten we met acht kinderen aan tafel. Toen ik tien was – we begrepen niets van de beurshandel waar vader graag over sprak – sloten we weddenschappen af over het stijgen of dalen van Zandpan. Als jonge snaak keek ik op naar Degroof en Petercam.” Vijfentwintig jaar geleden bestond Bank Delen uit vier mensen en behaalde ze een omzet van 3 miljoen frank. Na de vermogensbankiers Degroof, Petercam en Dewaay staan Puilaetco en Delen vandaag op de vierde plaats.
In 1988 koos de bank voor ‘discretionair’ vermogensbeheer (de beheerder ontvangt het volle vertrouwen van de klant en beheert naar believen diens portefeuille). In 1992 fuseerden Delen en Ackermans & van Haaren, na een episode waarin Delen Belcofi had overgenomen. Belcofi moest omgevormd worden in een industriële holding. Daarvoor werd Ackermans & van Haaren opgezocht, want Delen wilde zijn financiële roeping blijven verwezenlijken. Overnames van Bank de Schaetzen in Luik, beurshuis Goffin-Lannoy in Brussel en een samenwerking met De Ferm & Cie volgden. In 1997 trad Ackermans & van Haaren in bij Bank J. Van Breda. Deze KMO-bank doet niet aan vermogensbeheer en stuurt haar klanten door naar Delen.
Groep Delen is oud en gelooid, want heeft veel meegemaakt door de wispelturigheden van de jongste zeventig jaar, onderlijnt Delen: “Ik denk aan de crisis van de jaren dertig, de tweede wereldoorlog, het verlies van de Belgische kolonie, de kolencrisis. Traditioneel heeft het huis altijd een conservatieve inslag gehad. Wij handelen nooit voor eigen rekening maar werken enkel met en voor de vermogens van de klanten. Als er de minste twijfel bestaat over de witte kleur van het geld, wordt er geen rekening geopend. De medewerkers worden niet betaald op commissie en ontvangen evenmin een premie op het verzamelde kapitaal. Opties, warrants, termijncontracten en grondstoffen laten we links liggen.” Delen verstrekt geen fiscaal ontwijkingsadvies. “De Belgen hebben een interessante en voordelige fiscale wetgeving, maar beseffen dat te weinig,” zegt Delen.
Frans Crols
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier